Opleiding van chemische sector in Antwerpen bestaat 20 jaar

Print
Antwerpen - De afgelopen twintig jaar hebben in totaal 563 jongeren een basisopleiding chemische technologie gevolgd dankzij het project "Go for chemistry". Dat project is een initiatief van twaalf bedrijven van de Antwerpse chemie, in samenwerking met de sociale partners. Het twintigjarig bestaan van het initiatief wordt op 7 september gevierd in Metropolis Antwerpen.
SIRA (Scheikundige Industrie Regio Antwerpen) is de organisatie die de voornaamste scheikundige bedrijven uit de regio Antwerpen groepeert. Twaalf van deze bedrijven zijn de drijvende kracht achter "Go for Chemistry", een project waarmee SIRA in samenwerking met de sociale gesprekspartners (ABVV, ACV, BBTK en LBC/NVK) jongeren de kans wil geven de Basisopleiding Chemische Technologie te volgen via een systeem van deeltijds leren en werken.

De opleiding richt zich tot jongeren van 18 tot en met 25 jaar die technische interesse hebben en die niet beschikken over een bachelor of een master diploma, noch over een diploma hoger secundair onderwijs mechanische vormgevingstechnieken, elektromechanica of chemie.

De jongeren die aan het project deelnemen, volgen twee dagen per week een theoretische opleiding aan het PITO in Stabroek en Technicum Noord te Antwerpen. De overige drie dagen gaan de jongeren aan de slag in een chemisch bedrijf, waar ze zowel observatie- als werkopdrachten krijgen.

"Go for chemistry" blijkt uiterst succesvol. De voorbije 20 jaar heeft SIRA 563 jongeren opgeleid tot operator in de chemie. "82 pct daarvan stroomde ook effectief door naar een job als procesoperator", luidt het. Het afgelopen schooljaar hebben 31 van de 33 studenten met succes hun getuigschrift behaald. Zij kunnen vanaf september aan de slag bij de verschillende chemische bedrijven. Deze maand start een nieuwe lichting van 34 jongeren aan de opleiding.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio