'De wereld is groter dan Brussel-Halle-Vilvoorde'

'De wereld is groter dan Brussel-Halle-Vilvoorde'

'De wereld is groter dan Brussel-Halle-Vilvoorde'

Print
Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft maandag in weinig verholen termen uitgehaald naar de regeringsonderhandelaars, die zich volgens hem vastklampen aan de kleine communautaire probleempjes terwijl ze de wereldproblematiek verwaarlozen.
"Het is niet omdat wij een moeilijke regeringsvorming meemaken dat de rest van de wereld stilstaat en nagelbijtend de poort van ons aller Hertoginnedal in de gaten houdt", zo stak de minister van wal bij de opening van de traditionele Diplomatieke Contactdagen, waarbij de de Belgische ambassadeurs hun post in het buitenland verlaten en afzakken naar Brussel.

De Gucht (Open Vld) haalde scherp uit naar "diegenen die zich dagelijks opwinden over de kleine communautaire problemen op één van de beste plekken om te leven op aarde".

"Minstens staat de toestand in de wereld bedroevend laag op hun lijstje van prioriteiten, laat staan levensbelangrijke vraagstukken. Daar fungeert de wereld al helemaal niet op, want hun hele harde schijf wordt in genomen door B-H-V", zo klonk het.

"Op mijn harde schijf is er wel ruimte voor de wereld buiten B-H-V", ging De Gucht voort. "We blijven dus op koers. We blijven voorstander van een actief buitenlands beleid, een effectief multilateralisme en een sterke Europese Unie als antwoord op de uitdagingen van het begin van de 21ste eeuw en die zijn niet min".

Vorige week nog noemde De Gucht de regeringsvorming surrealistisch en zei hij dat René Magritte zich in zo'n sfeer perfect thuis zou voelen.

De Gucht bevestigde ook dat hij Baudouin de la Kethulle de Ryhove heeft voorgedragen als de nieuwe Belgische ambassadeur in Parijs. De 62-jarige de la Kethulle de Ryhove, van cdH-signatuur, moet Pierre-Dominique Schmidt vervangen, de diplomaat die uit zijn functie werd ontheven na beschuldigingen van schriftvervalsing en fraude.
MEEST RECENT