Fruit in de tuin

Fruit in de tuin

Fruit in de tuin

Print
Fruit in de tuin in altijd aangenaam. Het is lekker, gezond en mooi. Een overzicht van de fruitbomen in elk seizoen:
BR>
Lente

In het vroege voorjaar doen fruitbomen met hun bloesem niet onder voor siergewassen. Een appel- of perenboompje in de tuin is alleen al daarom een aantrekkelijke keus. Ook kers bloeit rijk en spierwit.

Zomer

Als de zomer nog maar net is begonnen, zijn vroege rassen van aardbei en aalbes al rijp. Het is heerlijk om de geurende vruchten rijp te plukken. In augustus rijpen zomerappels zoals 'James Grieve'. Ook met vruchten zijn bomen en struiken prachtig.

Herfst

In oktober en november worden de laatste vruchten geoogst zoals bewaarappels en -peren, kiwi en mispel. Voor de tuin zijn ook herfstframbozen aantrekkelijk. Doordragende aardbeien maken vruchten tot de vorst. Sommige fruitgewassen krijgen een mooie herfstkleur. De Blauwe bes en Amerikaanse bosbes verkleuren prachtig oranje voordat het blad valt.

Winter

Als de fruitgewassen kaal zijn geworden, is het tijd voor winterwerkjes zoals snoeien en aanbinden. Bij de druif moet dit al in december gebeuren. Kort na de jaarwisseling valt er in de tuin alweer nieuw leven te bespeuren; ook bij de fruitbomen. De hazelaar, die met zijn noten ook tot de fruitgewassen gerekend wordt, bloeit het eerst. Al in januari kunnen de mannelijke bloemen, de katjes, wolken geel stuifmeel loslaten. Wie vruchten bewaart of verwerkt tot lekkere jams en sappen, kan daar 's winters van genieten.
Waar in de tuin?

Vruchtbomen en -struiken kunnen uitstekend als opvallend accent worden gebruikt. Een haag van fruit kan ook; gemengd of één soort. Een vruchtdragende pergola kan ook, denk maar eens aan de druif of de kiwi. Verder zijn veel fruitsoorten geschikt om daarvan leibomen te maken. Ze kunnen dan als het ware plat tegen een muur of schutting groeien. Ze nemen op die manier weinig ruimte in; een ideale oplossing voor de kleine tuin.
Een rijtje leibomen kan ook fungeren als een haag 'op poten', waar onderdoor kan worden gekeken. De meeste fruitsoorten laten zich goed combineren in een siertuin. Een appelboom (hoog- of halfstam) of een druivelaar op het gazon is het hele jaar door fraai.
* Planttips:

- Maak een ruim plantgat; voeg compost toe, geen mest.
- Plant in het najaar na de bladval, of in het voorjaar voordat de boom of struik begint uit te lopen.
- Zet bomen en struiken nooit dieper dan ze op de kwekerij hebben gestaan.
- Het grondwater moet minimaal 70 cm diep zitten.
- Van een vruchtboom met een waarmerkstrookje (NAKB) of foto-etiket bent u zeker van het ras (en de onderstam).

* Snoeitips

- Snoei niet te veel, alleen om de takken licht te geven.
- Prunus-soorten mogen alleen 's zomers worden gesnoeid.
- Druif in december snoeien, scheuten 's zomers inkorten
- "Dunnen" is een deel van takken of vruchten verwijderen voor een betere belichting.
- Let bij snoeien op behoud van de vorm (kroon, struik).
MEEST RECENT