Het mysterie van de enorme rups

Het mysterie van de enorme rups

Het mysterie van de enorme rups

Print
In een hoop hooi in de stal vond ik een enorme rups van ruim zes cm. Kan u mij zeggen van welk insect deze rups afkomstig is?
BR>
Na het bekijken van de rups blijkt het te gaan om de rups van de algemeen voorkomende wilgenhoutvlinder, Cossus cossus. Het is een nachtvlinder (of een mot) die behoort tot de familie van de Cossidae, de houtboorders. De volwassen vlinder vliegt ‘s nachts in de periode van half april tot eind augustus. Als hij overdag rust tegen de schors van een boom is hij quasi niet te zien vanwege zijn perfecte grijsbruine schutkleur. Maar om zover te komen, heeft deze vlinder een lange weg afgelegd.

De eitjes worden door de vrouwtjes afgezet in schorsspleten of beschadigde plaatsen in de schors van loofbomen met een sterke voorkeur voor wilg en populier. De rups leeft twee tot vier jaar onder de schors in het hout van de waardplant. Haar aanwezigheid is te merken aan de rupsgaten in de schors, tot op anderhalve meter hoogte, waaruit zaagsel naar buiten komt. Ook de zure geur die de rupsen afscheiden, is kenmerkend.

De tot negen cm lange en een cm dikke, glimmende rupsen verlaten tenslotte de boom om zich ergens te verpoppen, meestal onder de grond. De rupsen zijn bovenaan oranjebruin en vanaf halverwege en onderaan geel. Dit is waarschijnlijk de grootste inheemse rups en velen zullen wel even schrikken wanneer ze deze rupsenreus zien. Ze geeft de voorkeur aan vrij vochtige leefomstandigheden langs grachten, bosranden en tuinen. Meestal staan er wilgen in de omgeving.
MEEST RECENT