Leerlingen starten met staking

Print
Herentals - De leerlingen van het zesde jaar beroeps autotechnieken (6BAT) van het Technisch Instituut Scheppers (TIS) in Herentals gaan dinsdag weigeren om de lessen aan te vatten. Met deze stakingsactie eisen ze dat hun leraar Marc Luyckx weer aan de slag mag.
BR>
Het schooljaar in het TIS start vandaag, maandag, met een kennismakingsuurtje, waarna dinsdag de eigenlijke lessen aanvatten. Zover willen de leerlingen van 6BAT het niet laten komen. Met spandoeken blijven ze dinsdag voor de poort staan uit protest tegen de niet-verlenging van het contract van hun leerkracht Marc Luyckx.

"Meester Luyckx is een van de beste leerkrachten die we ooit gehad hebben", zeggen de misnoegde jongeren. "In een jaar hebben we meer over automechanica geleerd dan ooit tevoren. De directie heeft hem begin juli aan de deur gezet omdat hij te dicht bij ons stond en niet streng genoeg was. Dat is toch onzin."

De leerlingen hebben de regelgeving rond schoolstakingen netjes uitgepluisd. "We hebben het recht om te staken, zolang we op het schooldomein blijven en ons gedragen. We nemen de schoolstaking in Schriek van februari als voorbeeld. We willen de actie volhouden tot het bittere eind, tot meester Luyckx weer wordt aangenomen. We hebben daarin de steun van onze ouders."

De betrokken leerkracht werd vrijdag door zijn oud-leerlingen op de hoogte gebracht. "Dat greep me zeker aan", zegt Neerpeltenaar Marc Luyckx. "Ik heb met hen een heel goed anderhalf jaar beleefd. Het was een relatie van geven en nemen. Ik was kordaat, maar volgens de directie niet streng genoeg. Maar dat soort opvoeding is toch niet meer van deze tijd?"

Vastbenoemd

Directeur Kris Soethoudt van het Scheppersinstituut ving ook al geruchten op van de actie. "Ik wil maandag met die leerlingen gaan praten", zegt hij. "De leerkracht had een tijdelijk contract dat we eind vorig jaar niet verlengd hebben. Het klopt dat hij soms te dicht bij de leerlingen stond. De jongeren kiezen voor deze jonge kracht boven een pensioengerechtigd leraar van wie ze dit jaar vaak les gaan hebben. Die ligt hen niet zo goed, maar hij is wel vastbenoemd. Het is niet altijd even simpel. Ze zijn vastberaden, maar de stakingsactie kan niet zo ver gaan dat we meneer Luyckx weer gaan aannemen."
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio