Vorst herdenkt gecrasht vliegtuig

Print
Laakdal - De inwoners van Vorst hebben zaterdag de crash van een vliegtuig in Swinnebroek herdacht. In de nacht van 16 op 17 juni 1943 haalden Duitse troepen het neer. Fil Verluyten (75), die het toestel zag neerstorten, bouwde een gedenkteken.
BR>
Op 16 juni 1943 om 22.35u steeg op de Britse basis Bardney een Engels RAF-vliegtuig op om Keulen te bombarderen. Op de terugtocht namen de Duitsers het toestel, met aan boord zes Britten en een Canadees, onder vuur. Het stortte neer in de Swinnebroeken in Klein-Vorst. Vier van de zeven inzittenden kwamen om, waaronder navigator Patrick Hall.

Drie nichten van Patrick Hall hebben altijd willen weten wat er met hun oom gebeurd was en startten een briefwisseling met ooggetuige Fil Verluyten en met Eric Aerts van de Laakdalse heemkring. Op uitnodiging van de Laakdalse Werkgroep voor Geschiedenis en Heemkunde zakten de zussen Elliot en hun neef dit weekend vanuit California naar Vorst af.

Vorstenaar Fil Verluyten raakte sinds de crash in de ban van wapens en oorlogstuig. Hij smokkelde onderdelen van het vliegtuig naar huis, waar hij ze in zijn oorlogsmuseum bewaart. Fil bouwde een ereteken dat een plaats krijgt op de site waar het vliegtuig neerstortte. "Samen met enkele vrienden maakte ik een gedenkteken", zegt Fil Verluyten. "Ik heb zelfs enkele authentieke onderdelen van de Lancaster op het gedenkteken bevestigd. Sommige onderdelen liggen vandaag nog steeds op mijn boerenerf."

Stefan HELSEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio