Recyca recupereert inktpatronen

De firma Recyca uit Malle zamelt oude inktpatronen en gsm's in om ze te hergebruiken of zoveel mogelijk als nieuwe grondstof te recupereren. Scholen, bedrijven, verenigingen en particulieren krijgen in ruil daarvoor een vergoeding die ze eventueel kunnen schenken aan goede doelen.

jmartynowski

BR>

"Nu het nieuwe schooljaar van start gaat, krijgen scholen de kans om gebruikte inktpatronen, toners en gsm's in te zamelen. Wij staan in voor de verdere verwerking ervan", zegt bedrijfsleider Mike Van der Weyde (31) van Recyca. De ingezamelde materialen worden uitgerafeld en alles wat bruikbaar is wordt doorverkocht. "Lege inktpatronen laten we weer vullen. We werken daarvoor nauw samen met een belangrijke Chinese partner en brengen de gevulde cartridges weer op de markt. Wat niet recycleerbaar is, komt bij het restafval terecht en wordt door een gespecialiseerde firma opgehaald voor verbranding. We hopen in de toekomst nog meer elementen dan nu te recupereren, maar de specifieke technologie daartoe op punt stellen vergt tijd."

Hobby wordt beroep

Het begon voor Mike Van der Weyde allemaal als een hobby. "Mijn bedrijf Recyca bestaat sinds 2001. Eerst werkte ik in een magazijn aan de Kwikaard in Sint-Antonius-Zoersel. Nu zit ik in het industriegebied van Malle, meer bepaald aan de Delften 23, niet ver van de bekende Europahallen."

Recyca, dat momenteel tien personeelsleden te werk stelt, is door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM erkend en kreeg zopas voor zijn activiteiten als eerste van zijn soort in België een kwaliteitslabel toegekend.

Zo'n 500 scholen in Vlaanderen werken actief of minder actief mee aan het inzamelingsproject. "Ik verdeel folders, posters en zorg via mijn website voor een educatief programma rond deze vorm van afvalverwerking. De onderwijsinstellingen krijgen een verzameldoos ter beschikking. Als die vol is, komen we die leegmaken. Daarna betalen we de vergoeding uit. Bij bedrijven gaan we op dezelfde manier tewerk. Heel wat firma's grijpen deze gelegenheid aan om goede doelen te sponsoren. Vorig jaar konden we 5.000 euro overhandigen aan het Sterrenhuis in Brasschaat. Dat is niet niks."Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio