Belgische bedrijven zijn goede betalers

Print
Belgische bedrijven zijn redelijk goede betalers. Ons land bevindt zich boven het gemiddelde van zes Europese landen (België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en Groot-Brittannië). Over het algemeen scoort België goed wat betreft betalingstermijnen. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse betalingsbarometer van kredietverzekeraar Atradius.
De Belgische dienstenbedrijven komen in het rapport naar voren als de beste betalers, met een gemiddelde betalingstermijn van 40 dagen. Ze worden op de voet gevolgd door bedrijven uit de chemiesector en de farmaceutische bedrijven, die gemiddeld na 44 dagen betalen. Van alle Belgische sectoren duurden betalingen in de automobielsector (gemiddeld 56 dagen) en de textielsector (gemiddeld 59 dagen) het langst.

Het betalingsgedrag binnen de Belgische transportsector werd vrij negatief beoordeeld, aangezien meer dan 40 procent oordeelde dat bedrijven uit deze sector "vrij vaak" tot "heel vaak" hun betalingen uitstelden.

De telecomsector was de grootste wanbetaler: zeven procent oordeelde dat rekeningen "heel vaak" niet betaald werden. Twee procent van de ondervraagden oordeelde dat de transportsector en de textielindustrie "heel vaak" niet betaalden.

"Uiteraard dienen we hier de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen naar de toekomst toe. Het is afwachten hoe en wanneer de huidige onrust op de financiële markten overslaat op de reële economie. Dit zou een spanning kunnen veroorzaken op het toekennen van kredieten aan ondernemingen die in moeilijkheden verkeren", aldus Michel Beke, directeur-generaal van Atradius.

.

Nu in het nieuws