Boerenbond onderricht leerlingen over Vlaamse landbouw

Print
De landbouworganisatie De Boerenbond en de Landelijke Gilden willen het onderwijs meer betrekken bij de landbouw. Beide organisaties hebben in het kader van de Dag van de Landbouw een aantal onderwijspakketten gebundeld die geschikt zijn voor kleuters tot leerlingen uit het middelbaar onderwijs. De Dag van de Landbouw vindt op zondag 16 september plaats.
"Dit is een unieke kans voor leerkrachten om te zien wat er gebeurt in de landbouw", aldus woordvoerster van de Boerenbond Anne-Marie Vangeenberghe.

Het doel van de lespakketten is onder meer om de lessen te koppelen aan voorbeelden uit de landbouw. Voor een leerkracht chemie reikt de landbouworganisatie bijvoorbeeld informatie aan over de chemische samenstelling van een appel, aldus Vangeenberghe.

De Boerenbond en de Landelijke Gilden willen niet alleen jongeren iets leren over landbouw in Vlaanderen. Daarom zetten 43 land- en tuinbouwbedrijven op zondag 16 september hun deuren op. Met deze "Open Landbouw Bedrijvendag" willen beide organisaties mensen kennis laten maken met de actuele plant- en dierproductie. Het thema van dit jaar is "Uw voedsel heeft een gezicht". "Daarmee laten we de bezoekers kennismaken met de mensen achter het voedsel", aldus de Boerenbond.

Bedrijven die hun deuren openstellen, zijn onder meer groentenbedrijven, varkenshouderijen en bedrijven met een brede doelstelling inzake natuuronderhoud. Het gaat die dag ook over energiewinning en mestverwerking. Omdat dat laatste in de lift zit, organiseren het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) en de Stimulering Innovatieve Mestverwerking (STIM-mestverwerking) een opendeurdag op drie bedrijven. Het gaat om twee bedrijven in West-Vlaanderen en een in de provincie Antwerpen.

"Mestverwerking zit duidelijk in de lift", aldus VCM. "In de zomer van vorig jaar telde Vlaanderen al 112 operationele mestverwerkingsbedrijven. Volgens nieuwe cijfers komen er nog minstens 93 nieuwe projecten bij en is er een uitbreiding van twaalf bestaande installaties gepland", aldus VCM. De Boerenbond vindt de medewerking van VCM en STIM-mestverwerking belangrijk om aan te tonen dat de mestverwerkingsbedrijven geen extra hinder veroorzaken.
Nu in het nieuws