Suez en Gaz de France creëren energiegigant GDF SUEZ

Suez en Gaz de France creëren energiegigant GDF SUEZ

Suez en Gaz de France creëren energiegigant GDF SUEZ

Print
De Frans-Belgische nutsgroep Suez en het Franse energiebedrijf Gaz de France hebben maandagochtend zoals verwacht hun fusie aangekondigd. Beide bedrijven smelten samen tot de nieuwe entiteit GDF SUEZ. De raden van bestuur van beide bedrijven stemden zondagavond in met de grote lijnen van de operatie.
Om de fusie mogelijk te maken, moest Suez wel afstand doen van zijn milieutak. Die milieutak wordt nu als de aparte entiteit Suez Environnement naar de beurs gebracht. Daarbij wordt 65 procent van de aandelen van Suez Environnement uitgekeerd aan de aandeelhouders van Suez. GDF SUEZ behoudt een controleminderheid van 35 procent.
Het gaat om een fusie van gelijken, met een uitwisselingsratio van 0,9545 tegen 1, of 21 aandelen Gaz de France voor 22 aandelen Suez. De Franse staat wordt de belangrijkste aandeelhouder van het fusiebedrijf met een belang van 35 procent. De transactie moet in 2008 afgerond zijn.

De fusiegroep wordt wereldwijd een van de grootste energiebedrijven met een gezamenlijke marktkapitalisatie van 90 miljard euro en een omzet van 72 miljard euro. Het bedrijf zal de grootste koper en verkoper worden van gas in Europa. GDF SUEZ wordt wereldleider op het vlak van LNG (liquefied natural gas) met een marktaandeel van 25 procent in Europa.
Nu in het nieuws