Hasselts parket onderzoekt 'vluchtmisdrijf' burgemeester

Het parket van Hasselt is een onderzoek gestart naar een ongeval dat burgemeester Jan Verheyden (sp.a) -volgens getuigen dronken- op zaterdag 25 augustus op het Marktplein in Tessenderlo veroorzaakte.

ssimons

BR>

Bij het verlaten van een parkeerplaats botste de burgemeester tegen een wagen die naast hem stond. Jan Verheyden belde naar de politie, vroeg de gegevens van de eigenaar van de beschadigde auto op om de schade te kunnen regelen. Getuigen beweren dat de burgemeester dronken was en dat de politiemensen tijdens de vaststellingen van hogerhand werden weggeroepen. Ze vinden dat de burgemeester vluchtmisdrijf heeft gepleegd omdat hij niet ter plaatse bleef.

Burgemeester Jan Verheyden begrijpt de hele commotie niet. “Ik heb meteen alle kenmerken van het voertuig genoteerd en de politie gewaarschuwd,” zegt hij. “Ik heb zeker geen vluchtmisdrijf gepleegd en had niet te veel gedronken.”

De feiten gebeurden op zaterdag 25 september rond 19 uur. Verheyden: “Ik had de hele namiddag in het gemeentehuis gewerkt en ben dan naar de Stationsstraat gegaan. Ik had allerlei klachten ontvangen over een moeilijke doorgang voor voetgangers, naar aanleiding van de werken die er worden uitgevoerd. Ik ben mij ter plaatse van de toestand gaan vergewissen. Om die reden ben ik in taverne ‘Den Anker’ geweest. Ik heb er een glas wijn gedronken.”

Stuurfout

De burgemeester had zijn wagen geparkeerd op het Marktplein. “Door de werken is de ruimte er beperkt. Bij het verlaten van de parkeerplaats, heb ik te lang naar eenzelfde richting gekeken, heb ik een stuurfout gemaakt en ben ik in botsing gekomen met de auto die naast me op de parking stond.”

Politie

Jan Verheyden waarschuwde de politie. “Ik heb het nummer van de politie van Tessenderlo gebeld en werd doorgeschakeld naar het onthaal van de politie in Beringen. Ik heb verteld wat er was gebeurd en gevraagd wie de eigenaar van de auto is. Ik heb meteen telefonisch contact met hem opgenomen, kreeg de moeder van de eigenaar van de auto aan de lijn, die mij vertelde dat haar zoon bij zijn vriendin in Tessenderlo was. Ik heb dan naar die man gebeld, hij was toen al van de aanrijding op de hoogte. Op zijn verzoek hebben we de volgende maandag een afspraak gemaakt om de verzekeringspapieren in te vullen.”

Futiliteit

Waarom de burgemeester niet gewacht heeft tot de komst van de politie? Verheyden: “Ik lees elke dag de verslagen van de politie, zie welke tussenkomsten er zijn. Regelmatig wordt iets in der minne geregeld, net zoals ik heb gedaan. Bovendien bel ik in het weekend ook geregeld ‘s nachts naar de politie om problemen, bijvoorbeeld geluidsoverlast, te melden. Dan krijg ik ook wel eens te horen dat agenten niet meteen kunnen komen omdat ze met andere dingen bezig zijn. In mijn ogen was de aanrijding die ik heb veroorzaakt, een futiliteit. Noch mijn wagen noch de andere auto had veel schade. Ik heb de politie er niet mee willen lastigvallen en heb gedaan wat ik moest doen, de zaak in der minne geregeld.”

Dronken

De burgemeester ontkent ook dat hij gedronken had toen hij in zijn auto stapte. “Dat ontken ik formeel,” aldus de burgemeester die er ook niet van op de hoogte is dat iemand de ploeg bij de vaststellingen zou hebben weggeroepen. Liegen de getuigen?

“Ik zit 35 jaar in de politiek, heb nooit mijn ambt misbruikt. Dit is een afrekening.”

“Burgemeester heeft gebeld”

Zonechef Bertie Hamaekers wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan maar bevestigt het verhaal van de burgemeester dat stelt dat hij vrij snel na de aanrijding zelf telefonisch contact gezocht heeft met de politie.

“De burgemeester heeft hooguit tien minuten na de aanrijding de politie verwittigd. Hij is overigens de enige die gebeld heeft. Als er zoveel mensen gechoqueerd waren over het gedrag van de burgemeester, zouden er wel meer de politie hebben gebeld.”

De zonechef bevestigt ook dat de burgemeester naar de eigenaar van de auto heeft geïnformeerd om hem te kunnen inlichten en een schaderegeling te treffen.

“De burgemeester heeft inlichtingen gevraagd omdat de andere partij niet aanwezig was. Een ploeg van de politie is dan naar de plaats gereden om een en ander te verifiëren. Voor de politie was de zaak toen afgerond.”

De politie stelde een proces- verbaal op dat aan het parket van Hasselt werd overgemaakt. Waarom een pv als de zaak dan toch in het minne werd geregeld?

De Hasseltse procureur Marc Rubens: “Ook al wordt de zaak in der minne geregeld, het blijft een verkeersinbreuk. Het parket zal grondig nagaan wat er precies is gebeurd.”