'Ik weet te veel over het hof'

'Ik weet te veel over het hof'

'Ik weet te veel over het hof'

Print
Kolonel Noël Vaessen, de voormalige adviseur van prins Laurent, pakt volgend jaar uit met een nieuw boek.
BR> In ‘Een Koninklijke Les’, voorlopig nog een werktitel, gaat Vaessen dieper in op de machtsspelletjes in het Paleis. Dat maakte hij zaterdag bekend tijdens zijn signeersessie in de Carrefour van Kuringen.

“Nu ik wat afstand heb kunnen nemen, zie ik veel beter welke smerige en doordachte spelletjes er in het koningshuis worden gespeeld,” aldus Vaessen. Volgens Johan Smets van uitgeverij Sea-n Publishing zou het boek eind 2008 in de winkel moeten liggen.

“Pijn aan de pols? Niet meteen,” zegt de kolonel smalend. De voormalige adviseur van prins Laurent zat afgelopen zaterdag met de pen in de aanslag om zijn boek ‘Een Prinselijk Proces’ te signeren. Op vraag van de auteur moest en zou dat in de Carrefour in Kuringen gebeuren. “Daar heb ik een goede reden voor. In de periode van het marineproces kwam ik hier altijd mijn boodschappen doen,” zegt Vaessen nuchter.
“En iets verderop, in de Lunch Garden, ging ik een hapje eten. U ziet, ik heb geen slechte herinneringen aan Hasselt (lacht).”

Een aandoenlijk gezicht is het. De kolonel, met kleurrijke sweater en daaronder een houthakkershemdje, zit voor zijn signeersessie tussen de cd’s en de waspoeders in. Het koninklijke is ver weg.
“Ik heb dat ook nooit gewild,” bekent Vaessen. “Voor mij is het niet om macht te doen. Ik had een taak en heb die ook goed uitgevoerd. Point à la ligne.”

Een kalende man schudt Vaessen de hand. De twee kennen elkaar. “Een celgenoot. Ik heb samen met hem vier dagen in de cel gezeten, in de oude gevangenis van Hasselt. Fijne kerel. Hij zit vol verhalen.”

De verhalen die op dit moment verkopen zijn die van Vaessen zelf. “La folie, waanzin. Van ‘Een Prinselijk Proces’ zijn al meer dan 25.000 exemplaren verkocht. Ik had tegen mijn uitgever gezegd dat als hij 3.500 mensen kon overtuigen om het boek te kopen, hij een hele goede zaak had gedaan. Nu zijn het er bijna tien keer zoveel.”

Decodering

Zo’n succes vraagt om een vervolg. “Dat gaat er ook komen,” geeft Vaessen toe. “Sterker nog: alles staat al op papier. Ik moét het neerschrijven, want ik weet gewoon te veel.”

“In het tweede boek, ‘Een Koninklijke Les’, ga ik dieper in op de machtsspelletjes die er in het koningshuis worden gespeeld. Nu ik wat afstand heb kunnen nemen van het hele circus, zie ik veel beter welke smerige en doordachte spelletjes er aan het hof worden gespeeld. Je kan het tweede boek het best omschrijven als een decodering van het koningshuis: wie heeft de touwtjes nu echt in handen?”

Parttime schrijnwerker

En privé? “Ik ben nu parttime schrijnwerker,” lacht de voormalig adviseur van de prins. “Mijn zoon is een chocolatier en opent binnenkort een winkel in Elsene. Ik steek een handje toe bij de verbouwingen. Ik doe dat graag: boren, schuren, verven ... Mijn vader was een echte schrijnwerker, dat zit nog altijd in mijn bloed. Geen paniek dus, kolonel Vaessen krijgt zijn tijd wel om.”
MEEST RECENT