Opwarming van de aarde noopt tot aanpassingen wereldkaart

Print
De opwarming van de aarde heeft zichtbare gevolgen voor de aarde - zo zichtbaar dat de wereldkaart moet worden aangepast. Dat blijkt maandag bij de publicatie van de nieuwe Times World Atlas.
"We zien hoe de rampzalige milieuveranderingen zich letterlijk voor onze ogen voltrekken. We moeten vrezen dat beroemde landschappen in de nabije toekomst voor eeuwig verdwenen zullen zijn", aldus de hoofdredacteur van de atlas, Mick Ashworth.

"De contouren van bepaalde regio's, bijvoorbeeld in Bangladesh, zijn veranderd" in vergelijking met de atlas van 2003, aldus Ashworth. "De zeespiegel stijgt met 3 mm per jaar, wat vreemde gevolgen heeft voor de kustlijn." En de Gele Rivier, de op een na langste rivier in China, "haalt soms de zee niet, waardoor het uiterlijk van de kust verandert".

Bepaalde grote rivieren, zoals de Rio Grande en de Colorado in de VS en de Tigris in Irak, drogen 's zomers op bepaalde trajecten uit. Tegelijk komen delen van Bangladesh en sommige eilanden in de Grote Oceaan beetje bij beetje onder water te staan, en in Shishmaref (Alaska) verdwijnt elk jaar 3 meter kustlijn in zee. Veertig procent van alle bekende koraalriffen is reeds verwoest, en elk jaar verdwijnt 1 procent van alle tropisch regenwoud voorgoed van de aardbodem.

Andere wijzigen zijn het gevolg van meer direct toedoen van de mens. In veertig jaar tijd is driekwart van het Aralmeer verdwenen, sinds 1963 werd 95 procent van het Tsjaadmeer drooggelegd en de waterspiegel van de Dode Zee is in vijftig jaar tijd 25 meter gedaald.

Een lichtpuntje is dat de moerassen in Irak, die door Saddam Hoessein waren drooggelegd, inmiddels weer van water worden voorzien en zich beginnen te herstellen.

De Times World Atlas werd in 1895 voor het eerst gepubliceerd.
Nu in het nieuws