"De stad wil ons wegpesten"
Van de zeven moslima's die met een hoofddoek aan het stadsloket zaten, deden drie hun hoofddeksel af en kregen de anderen een nieuwe functie. Dat betekent niet dat de onrust over het hoofddoekverbod voorbij is. "De stad Antwerpen wil ons wegpesten", zegt Badia Miri, stadsambtenaar en vakbondsafgevaardigde.
BR>
Badia Miri was één van de zeven vrouwen die met een hoofddoek aan een loket werkten bij de stad Antwerpen. In maart ontving ze de nieuwe dienstnota over de kledingvoorschriften. Ze moest haar hoofddoek afzetten als ze aan het loket wilde werken. "Met pijn in mijn hart heb ik dat gedaan. Ik ben een alleenstaande moeder en wilde mijn job niet te verliezen." Vooral de manier waarop oversten met hen omgaan, blijft voor wrevel zorgen. "Ik heb de indruk dat ze ons gewoon willen wegpesten", zegt Miri. "Twee collega's die hun hoofddoek liever ophielden, zijn heel onzeker over hun job. Eén collega woont en werkte in het polderdistrict. Zij werd overgeplaatst naar Digipolis op het Antwerpse Kiel. Bij een andere collega met hoofddoek gebeurde het omgekeerde. Dit gaat echt te ver voor ons."
Voor de zomer hadden burgemeester Patrick Janssens (sp.a), personeelsschepen Marc Van Peel (CD&V) en schepen voor Diversiteit Monica De Coninck (sp.a) een gesprek met de moslima's. "Er werden duidelijke afspraken gemaakt, maar daar is nog niets van gerealiseerd", zegt Saïda El Fekri van BOEH! (Baas Over Eigen Hoofd). "Ondertussen verkeren deze vrouwen in de grootste onzekerheid. Vanuit BOEH! plannen we nieuwe acties."
Kerstbomen
De moslima's pleiten nu voor een doorgedreven naleving van de kledingvoorschriften en de neutraliteit van dienstverlening. "Als de dienstverlening volledig neutraal hoort te zijn, dan mogen er geen kerstbomen of paaseieren meer te zien zijn op de werkvloer", zegt Miri. "Er is ons ook een meldpunt beloofd voor alle overtredingen op de kledingvoorschriften. Als de nota niet alleen gericht is naar moslima's, dan moet er ook tegen de kruisjes en piercings worden opgetreden. Het schepencollege beloofde een aanvullende dienstnota over zomerkleding tijdens de zomer. Ook daar heb ik nog niets van gemerkt."
Burgemeester Janssens geeft toe dat de invoering van de dienstnota misschien iets te snel is gebeurd. "In de uitvoering was wel wat ruimte voor verbetering. Zo hadden we niet meteen een alternatief voor vrouwen die hun hoofddoek wilden ophouden. Daardoor verkeerden ze in grote onzekerheid. We hebben nog geen conclusies getrokken uit deze hele episode. Ik neem dat binnenkort weer op."
Hoofdpunten
De Lijn geeft ruim 2.000 boetes aan reizigers met abonnement die kaart niet scannen: minister bekijkt of dat wel nodig is
Wie is de steenrijke barones die op straat werd doodgeschoten door haar stiefzoon?
Will Tura stopt na 60 jaar met optreden: “Het is goed geweest”
Achter de schermen van het veelbesproken ‘Boer zkt vrouw’: “Om middernacht kregen we een sms van Raphaël: kunnen jullie komen?”