Mechelse politie pakt boeddhistische abt op

Mechelse politie pakt boeddhistische abt op

Mechelse politie pakt boeddhistische abt op

Print
Mechelen - De Thaise boeddhistische gemeenschap in Mechelen voelt zich in haar eer gekrenkt, nadat vrijdag haar abt is opgesloten in een asielcentrum omdat hij illegaal in ons land verbleef.
BR>
”Het is ronduit een schande voor België dat het een geestelijk leider oppakt”, vindt het bestuur van de tempel Wat Dhammapateep.

Het organiseerde meteen een petitie om de monnik weer vrij te krijgen. De Mechelse politie pakte de 36-jarige Thaise monnik Subhalert Sakkamedhi vorige vrijdag op in de boeddhistische tempel Wat Dhammapateep aan de Kouterdreef in Mechelen, waarvan hij de geestelijke leider is.

De Dienst Vreemdelingenzaken had de politie opgedragen de abt over te brengen naar een asielcentrum, omdat hij illegaal in België verblijft en een eerder uitgevaardigd bevel om het land te verlaten, naast zich had neergelegd.

Bestuur en bezoekers van de Mechelse tempel zijn geschokt door die gang van zaken. ”Onze geestelijke leider stond twee jaar geleden mee aan de wieg van deze tempel.Al die tijd reisde hij met een toeristenvisum heen en weer tussen Thailand en België. Hij had inderdaad al eens een bevel gekregen om het land te verlaten, maar dat heeft hij toen opgevolgd. Wat later is hij dan met een nieuw visum weer naar België gekomen”, zeggen Karl Lauwers en Gerard Caestecker, medewerkers van Wat Dhammapateep.

”Het visum waarmee abt Sakkamedhi nu in België verblijft, zou sinds enkele dagen verlopen zijn. Maar hij zou hoe dan ook deze week naar Thailand terugkeren.We begrijpen niet waarom hij dan ineens nog moest worden opgepakt en opgesloten in een asielcentrum.
Voor België is het een echte schande dat het een monnik op deze manier behandelt. Hoe zou ons land reageren als een van de Belgische bisschoppen in het buitenland werd opgesloten? In Thailand is een monnik een persoon van hoog aanzien, die vrijwel onschendbaar is. Als deze zaak in Thailand bekend raakt, gaat dat heel wat reactie uitlokken”, menen Lauwers en Caestecker.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio