"Wij verkopen cannabiszaad"

'Shaman Seed Company' opent in september in Brasschaat zijn deuren. De winkel zal allerlei zaden en kruiden verkopen. Ook cannabiszaden behoren tot het gamma. "Ze hebben een genezende werking", zeggen initiatiefnemers Eva en Ashley.

jmartynowski

BR>

In hun zadenwinkeltje op de Bredabaan in Brasschaat richten Eva Van der Elst en Ashley Verhoeven een hoekje in voor kruiden en zaden met een medische werking. "Cannabis kun je in Nederland bij de apotheek krijgen", legt Eva uit. "Veel geneesheren schrijven het al voor. Het gebruik van medicinaal cannabiszaad is in België nog niet zo bekend."

Geen accessoires Daar wil het Brasschaatse koppel verandering in brengen. "Een tijd geleden werd ik geconfronteerd met een klaplong", blikt Ashley terug. "Ongelofelijk maar waar: al na twee dagen kon ik opnieuw gaan werken. Ik genas door cannabis te roken." Volgens het duo kan cannabis ook de pijn van kanker- en aidspatiënten verlichten.

De zaadjes zullen worden verkocht per tien of vijftien, en 50 tot 200 euro kosten. Eva: "We verkopen alleen de zaden, geen gekweekte wiet. De accessoires die nodig zijn om een cannabisplant te kweken, zal de klant evenmin kunnen krijgen. Maar wie de geneeskundige kracht van het zaad wil gebruiken, moet wel een plant laten groeien."

Het duo beseft dat zijn winkel wellicht stof zal doen opwaaien. "We houden rekening met een bezoekje van de politie", zegt Eva. "Maar de verkoop van de zaden kán, volgens ons. We willen de hennepplant in zijn geheel in de belangstelling brengen. Die heeft veel positieve eigenschappen. Zo zijn de vezels sterker dan die van katoen."

Altijd verboden

De Shaman Seed Company doet een beetje denken aan Growshop Flow op de Paardenmarkt in Antwerpen. Die winkel werd meermaals verzegeld omdat er artikels werden verkocht die het mogelijk maakten een cannabisplantage op te starten. Volgens de Belgische drugswet is de verkoop van cannabis altijd verboden. De individuele gebruiker mag één vrouwelijke hennepplant bezitten.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio