Londen en Moskou op ramkoers

Print
Britten overwegen uitwijzing diplomaten vanwege zaak-Litvinenko
BR>
De moord op de voormalige Russische geheim agent Aleksandr Litvinenko vorig jaar in Londen dreigt uit te draaien op een heuse diplomatieke crisis. Volgens Britse bronnen bereidt de regering van premier Gordon Brown sancties tegen Rusland voor. Dat zou zeker een harde reactie van Moskou uitlokken.

Russische procureurs bevestigden maandag dat voormalig KGB-agent Andrej Loegovoj, die door het Britse gerecht wordt verdacht van de moord op Litvinenko, niet zal worden uitgeleverd aan Londen. Volgens de procureurs staat de Russische grondwet dat niet toe.
De Britse regering reageerde woedend. Omdat Litvinenko Brits staatsburger was geworden, neemt Londen de zaak ernstig op. Britse functionarissen zeggen dat de regering van plan is een reeks harde maatregelen te nemen. Vermoedelijk maakt minister van Buitenlandse Zaken David Miliband volgende week bekend wat hij gaat doen. Het Foreign Office legt dan een rapport voor aan het Lagerhuis. Goedingelichte bronnen menen dat Londen een aantal Russische diplomaten gaat uitwijzen en de samenwerking op gebieden zoals onderwijs, handel en mogelijk ook de strijd tegen het terrorisme gaat stopzetten.

Dat zou zeker scherpe Russische represailles uitlokken. Londen houdt al rekening met de uitwijzing van diplomaten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov waarschuwde donderdag dat Londen de relaties op het spel zet. Hij zei niet te kunnen begrijpen dat de Britse regering zo ver wil gaan "voor één man".

Bekoeld

De relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland zijn al sterk bekoeld. Voor zijn aftreden vorige maand waarschuwde de Britse premier Tony Blair nog voor een nieuwe Russische dreiging. Vooral de zaak-Litvinenko weegt op de relaties. In mei klaagde het Britse gerecht Andrej Loegovoj aan wegens de moord. Daarop kondigde de Russische veiligheidsdienst FSB aan dat hij een jacht is begonnen op "Britse spionnen". Aanhangers van de Russische president Vladimir Poetin hebben betoogd voor de Britse ambassade in Moskou en de Russische belastingdienst deed een inval bij de British Council, de Britse culturele organisatie. Op aangeven van het Kremlin beschuldigt de Russische pers er de in Londen wonende Russische miljardair Boris Berezovski van achter de moord op Litvinenko te zitten. Litvinenko stierf op 23 november na vergiftiging met het radioactieve element polonium-210.
Nu in het nieuws