Intriges rond Berezovski wakkeren Brits-Russische rel aan

De Brits-Russische diplomatieke rel rond de moord op voormalig KGB-agent Aleksandr Litvinenko dijt nog uit nu Moskou, zoals verwacht, vier Britse diplomaten heeft uitgewezen. De zaak wordt ook nog doorkruist door de intriges rond de in Londen wonende Russische oligarch Boris Berezovski.

ksleurs

BR>

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maakte de uitwijzingen donderdag bekend, drie dagen nadat de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband had aangekondigd dat vier Russische diplomaten Londen moeten verlaten. De Britse regering reageerde daarmee op de Russische weigering Andrej Loegovoj, de verdachte van de moord op Litvinenko, uit te leveren. Moskou dreigde meteen dat het zou terugslaan. In een exacte kopie van de Britse maatregelen schort het verder de versnelde uitreiking van visa op. Het Kremlin acht verdere samenwerking in de strijd tegen het terrorisme nu onmogelijk.

Miliband noemde de beslissing "compleet ongerechtvaardigd". Vraag is nu wat Londen gaat doen. Een Britse tegenreactie zou zeker tot een verdere escalatie leiden.

Complot

De spanningen worden nog aangewakkerd door de verwikkelingen rond Boris Berezovski. De Londense politie bevestigde woensdag dat zij op 21 juni een man had aangehouden die Berezovski wilde neerschieten in het Hilton Hotel. De man is twee dagen later uitgewezen naar Rusland.

Wie achter de affaire zit, is onduidelijk. Berezovski wijst naar zijn gezworen vijand, de Russische president Vladimir Poetin. De Russische ambassade ontkent met klem elke betrokkenheid. Berezovski zegt dat hij drie maanden geleden al te horen had gekregen dat er een complot tegen hem in de maak was. Hij heeft er Poetin ook altijd van beschuldigd de opdracht te hebben gegeven tot de moord op Litvinenko. Van zijn kant zegt het Kremlin dat Berezovski Litvinenko uit de weg heeft laten ruimen om Poetin de schuld te geven.

Berezovski's verblijf in Londen weegt op de relaties tussen beide landen, zeker nadat hij in een interview met de krant

The Guardian in april de Russische bevolking had opgeroepen Poetin af te zetten. Moskou eiste toen zijn uitlevering, wat Londen prompt weigerde. Britse bronnen zeggen dat de uitlevering van Loegovoj alle spanningen kan bijleggen. Maar Rusland zegt dat zijn grondwet dat niet toestaat en dat het niet van plan is die te wijzigen.

Nu in het nieuws