"De appelen hangen gestoofd aan de boom"

Print
Boechout - Onbekenden, mogelijk ruziënde Sfinks-gangers, stichtten zondagavond laat brand in de tuin van Jos Zegers. De volière, de pergola en een tuinhuis gingen in vlammen op. "De fazanten zitten onder de stress, en de appelen hangen gestoofd aan de boom", zucht Zegers.
BR>
Jos Zegers (75) woont in het centrum van Mortsel, maar op de grens met Boechout heeft hij al jaren een lap grond. "Met hard werken maakten we iets moois van die tuin. Ik kweek er groenten en we zitten er heerlijk rustig in het groen."

Het stuk grond grenst aan de wei waarop jaarlijks het Sfinksfestival wordt georganiseerd. Het voorbije weekend stond de editie 2007 op het programma. "Volgens getuigen zochten twee dronken mensen ruzie op het festival. Ze dreigden ermee alles kort en klein te slaan. De politie ging hen zoeken, maar tevergeefs", vertelt de Mortselnaar. Wat later sloeg een medewerkster van Sfinks alarm: in de tuin van Zegers zag ze metershoge vlammen. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de pergola, een tuinhuis vol gereedschap en een deel van de volière in de as werden gelegd. Volgens de politie werd het vuur aangestoken. De daders konden ontkomen. "De schade is groot", zegt Jos Zegers. "Mijn fazanten heb ik nog, maar ze zijn helemaal gestrest. Ik mis wel nog enkele kippen. Onder de pergola was de plaats waar we 's middags aten, want daar zaten we beschut. Ik weet niet of ik de moed nog vind om alles weer op te bouwen. Ook financieel wordt het moeilijk, want al dat materiaal kost een bom geld."

Of de verzekering tussenbeide zal komen, is nog onduidelijk. Zegers: "De mensen van Sfinks gaan het aankaarten bij hun verzekeraar. Dat mijn verzekeraar zal uitbetalen, lijkt me twijfelachtig."
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio