Exotische planten verstoren ecosysteem Anti-Tankkanaal

Print
Schilde - In Schilde worden ter hoogte van de Prins Boudewijnlaan geregeld exotische waterplanten aangetroffen. Ze komen uit privévijvers of aquaria en worden in het kanaal gedeponeerd, waar ze zich snel vermenigvuldigen en hun vernietigende werk beginnen.
BR>
Bianca Veraert, hydro-ecologe bij de Dienst Waterbeleid van de Provincie, spreekt van een kostbare plaag die iedere zomer weer de kop opsteekt. "Dit jaar hebben we al meer dan 200.000 euro uitgegeven aan de bestrijding van grote waternavel en parelvederkruid. Aan het Fort van Brasschaat bijvoorbeeld vind je grote hoeveelheden, die eerst door een aannemer moeten worden verwijderd. Vooral parelvederkruid is hardnekkig en groeit met de wortels vast in de bodem." Niet alleen overheersen deze planten de kwetsbare inheemse soorten, maar door hun enorme massa belemmeren ze ook nog eens de waterafvoer en veroorzaken ze verstoppingen bij bruggen en dammen. Ze vormen een tapijt op het water en een probleem voor hengelaars, kanovaarders en recreanten.

Veraert pleit voor een verbod op de verkoop van deze exotische waterplanten. Collega Dirk De Beer van het Provinciaal Instituut: "Het storten van overtollige vijverplanten wordt meestal gedaan door nietsvermoedende burgers. Ze denken met hun 'kweek' iets toe te voegen aan de natuur. Sensibiliseren is daarom belangrijk, maar inderdaad zou er een verkoopverbod moeten komen." In Nederland zijn de planten al verboden. "Wij zouden dat ook graag in België zien gebeuren. Er was al overleg op zowel Vlaams als federaal niveau, maar nu met een nieuwe ploeg in de regering moeten we afwachten wat er gaat gebeuren. Daarom herhaal ik: vijverplanten horen thuis in de gft-container of op de composthoop."
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio