De Lange Weg helpt Ecuador

Print
Puurs - Negentien Puurse jongeren die niet voor het traditionele vormsel op twaalf jaar kozen, maar voor 'de lange weg' met een viering op zeventien jaar, zijn terug van hun reis naar Ecuador. Ze hebben jarenlang gewerkt aan een project om op lokaal niveau de armoede in het Zuid-Amerikaanse land te bestrijden.
BR>
De Lange Weg bestaat uit een groep jongeren die op hun dertiende starten met de voorbereiding op het vormsel, dat plaatsvindt op hun zeventien. Er zijn ook jongeren bij die na het vormsel op hun twaalfde min of meer in een 'gat' vallen. De bedoeling van De Lange Weg is op die manier een groep te vormen met jonge mensen die bereid zijn tijd te maken voor hun eigen geloofsgroei.

De Puurse jongeren van De Lange Weg begonnen zo in 2003 aan hun lange vormsel en kozen daarbij samen met hun mentors voor een project rond armoedebestrijding in Ecuador. "De keuze lag eigenlijk voor de hand", zegt verantwoordelijke Freddy Muyshondt. "De priester die hen begeleidde bij hun vormsel, was al actief in het Zuid-Amerikaanse land en had daar al een aantal projecten opgestart. Onze jongeren hebben daarop vier jaar lang gewerkt rond het Membol Socialproject van pater Guy Swennen in de Ecuadoriaanse miljoenenstad Guayaquil." Op allerlei manieren werd er geld ingezameld en er kwam ook steun van het gemeentebestuur en de lokale Rotary Club. In totaal stuurde Puurs op die manier zo'n 25.000 euro richting Guayaquil.

Een van de eerste concrete realisaties van Membol Social was de opstart van een schooltje dat ondertussen vier klassen telt. Er werd ook gewerkt rond een landbouwproject op een terrein van honderd hectare. Met hun zopas afgelopen reis naar Ecuador, waarbij de Puurse jongeren in een gastenverblijf ondergebracht waren, konden ze ter plekke zien hoe het Membol Socialproject werkt. "Ecuador is werkelijk een land waar negentig procent van de bevolking in armoede leeft. Een kwart van de totale bevolking heeft het land ontvlucht op zoek naar een beter bestaan", weet Muyshondt. "Dat alles heeft een bijzonder diepe indruk op onze Puurse jongeren gelaten. In principe houdt met deze drie weken lange reis en hun viering alles op, maar ze hebben al te kennen gegeven dat ze zich verder willen blijven inzetten voor het project en de Ecuadorianen niet willen laten vallen. Onze groep heeft ook gemerkt hoe enthousiast en dankbaar de lokale bevolking is. En dat motiveert hen om zich verder te blijven inzetten."

Patrick POPPE
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio