"Onze tuin draait en swingt!"

Print

Onze tuin draait en swingt!

"In onze tuin vind je geen rechtlijnigheid," zeggen Vic en Anne. "Hij swingt en draait, zowel op de grond als een paar meter hoger. Slingerpaadjes en glooiende lijnen zorgen ervoor dat je telkens weer nieuwe hoekjes ontdekt, zonder echt te vervallen in een kamertuin."
BR>
Het is een gezamenlijk project van Vic en Anne, deze romantische tuin. "Vic ontwerpt het plan en kiest de planten, en legt de tuin ook aan. Ik ben de onderhoudsvrouw", zegt Anne. De tuin is gegroeid rond twee blikvangers. Het dichtst bij het huis ligt de cottagetuin rond de vijver, achteraan overheersen de groentinten, gegroepeerd rond een imposante treurwilg.

"Alles is ontstaan rond de vijver, die eerst werd aangelegd. Daarrond kwamen planten en zo is de aanleg verder uitgedijd. Bij de plantenkeuze hebben we ons vooral gericht op interessante bladvormen en bloeiende vaste planten met pasteltinten. Helemaal in het begin hadden we hoofdzakelijk eenjarigen, maar we zijn eens vijfduizend plantjes verloren toen het onverwacht begon te vriezen, en vanaf dat moment zijn we resoluut overgestapt op winterharde vaste planten."Verrassing

Het ontwerp van de tuin is gericht op verrassing. Geen echte kamers, want daar houdt Vic niet van. "Dat creeert een te benauwend effect. In onze tuin vind je geen rechtlijnigheid, alles draait en swingt. Golvende lijnen en plantencombinaties zorgen ervoor dat achter de bocht van een pad steeds weer een onverwacht beeld opduikt. Doorkijkjes, zithoeken en zorgvuldig samengestelde plantencombinaties volstaan ruimschoots om de honger van plantenliefhebbers te stillen."

Waar in het voorste tuingedeelte bloeiende planten overheersen, kleurt het achterste gedeelte vooral groen. "De treurwilg is het centrale punt. Een tijd geleden werd de boom getroffen door een windhoos, en hij werd behoorlijk gehavend. Maar gelukkig groeit hij snel weer bij, en eigenlijk is het beter dat er in dat tuingedeelte nu wat meer licht is, omdat de grootste takken zijn afgebroken."
Praktisch
* Tuiniers: Vic en Anne Janssen-Meyers
* Adres: Hoogblookstraat 17, Diepenbeek
* Type tuin: romantische wandeltuin
* Opvallende elementen: cottageplanten en rozen
* Tuin open op: zondag 29 juli van 10 tot 18 uur
* Toegangsprijs: 2,50 euro per persoon
* Info: 011-32.10.55
* Website: http://users.belgacom.net/janssen
MEEST RECENT