Domein Withof kleurt groen

Print
Lier - De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting (LMH) gaat op het domein Withof aan de Sander de Vosstraat in Koningshooikt (Lier) veertig appartementen bouwen. Het gaat om sociale woningen die de LMH aan een gemengd publiek van jong en oud wil verhuren. Het is 35 jaar geleden dat de LMH in Koningshooikt nog woningen heeft gebouwd.
BR>
Het meer dan zevenduizend vierkante meter grote perceel staat in Koningshooikt bekend als het Withof, wegens de centraal gelegen witte villa. "Die is nog in zo'n degelijke staat dat we hem mits renovatie kunnen bewaren. De recentere achterbouw, waarin zich nu een opnamestudio bevindt, is constructief totaal verouderd en gaan we volledig slopen", vertelt LMH-voorzitter Ludo Peeters (Lier&Ko).

"De bestaande witte villa bouwen we om tot vier serviceflats, met misschien ook nog twee kangoeroewoningen onder het dak. De 36 andere wooneenheden komen in vier nieuwe volumes. Eén daarvan planten we in de ruime voortuin van de bestaande villa in. Twee andere nieuwe volumes komen achter de woningen links van het Withof, een derde achter de rijwoningen rechts van het Withof. We bouwen nergens hoger dan de woningen in de buurt. Dat wil zeggen: één verdieping met zadeldak. Het gaat telkens om appartementen met één of twee slaapkamers", aldus Ludo Peeters.

"Het domein zal een groen, residentieel karakter krijgen met grasperken, struiken en bomen. De hofgracht achteraan behouden we. Over de gracht komt een bruggetje dat aansluit op de Haverlaan en de achterliggende verkaveling. Deze doorsteek is enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Vooraan op het perceel creëren we parkeerplaatsen. De bestaande servitudeweg naar de garageboxen verplaatsen en verbreden we", zegt Ludo Peeters.

Voor de aankoop van het hele domein betaalde de LMH 850.000 euro. De renovatie van de villa en de nieuwbouw schat Ludo Peeters op 3,2 miljoen euro. Hij hoopt dat de werkzaamheden in het najaar van 2009 beginnen. Tot dan mag de opnamestudio gebruikmaken van de villa en de achterbouw. De appartementen zouden vanaf begin 2011 bewoond moeten zijn.

Voormalig OCMW-voorzitter Maria Vekemans (CD&V/ N-VA) is zeer tevreden dat het project uitgevoerd kan worden. "Uit onze senioren- enquête bleek dat de Hooiktse senioren liefst in Konings-hooikt blijven wonen. Dit nieuwbouwproject vergroot hiertoe de mogelijkheden. Als bestuurslid van de LMH heb ik net daarom vijf jaar geleden al geprobeerd het Withof te laten aankopen, maar dat was toen nog niet mogelijk."

Ludo Peeters is trots dat hij erin geslaagd is dat de LMH eindelijk nog eens nieuwe woongelegenheden in Koningshooikt bouwt. "Het is van de koopwoningen in de wijk 't Lammeke geleden. Dat was in 1972. Het zou mooi zijn, mochten we in de nabije toekomst die wijk nog met een veertigtal koopwoningen kunnen uitbreiden", besluit hij.

Chris VAN ROMPAEY
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio