Nete treedt buiten oevers

Print
Balen - De rivieren van de Nete in Mol en Balen bezorgen de omwonenden en beleidsverantwoordelijken kopzorgen. De bewoners van de Peer Luytendijk in Balen zien hun moestuin verdrinken. Bestendig afgevaardigde Jos Geuens (sp.a) hoopt dat opvangbekkens een oplossing bieden.
BR>
"Schrijf maar dat de Bevrijdingsbrug van Balen met z'n poep in het water zit", zegt Frans Weckx uit de Peer Luytendijk in Balen. "Normaal moet tussen het water en de brug minstens 80 centi-meter verschil zitten. Nu zit het tegen de brug. Ik woon hier al 70 jaar, maar dit heb ik nooit meegemaakt."

"Vroeger wandelden we in de zomer door de rivier. Het water kwam amper tot aan onze knieën. Nu is het anderhalve meter diep."

Weckx woont net naast de Grote Nete. Zijn buur Fik Daems woont aan de andere kant. Hun woningen zijn hoger gebouwd en hebben geen last van het water, maar hun tuinen zijn volledig ondergelopen. "Mijn notenboom en de vlierboom van Frans zijn in drie weken tijd helemaal kapot gegaan", zegt Daems. "Het kippenhok staat onder water en heel de tuin gaat naar de knoppen."

Weckx wijst met een beschuldigende vinger naar het provinciebestuur. "Die moet de beken ruimen. Het geld is er. Waarom gebeurt het niet?", vraagt hij zich af.

Dijken verstevigen

Buurgemeente Mol kampt met dezelfde problemen. Het water in de Scheppelijke en de Molse Nete stond de voorbije dagen ook hoog. De brandweer verstevigde zondagavond in allerijl de dijken met zandzakjes. Om erger te voorkomen liet de provincie snel werk maken van het ruimen van de rivieren.

Het provinciebestuur zoekt ondertussen oplossingen op lange termijn. "Een bureau is bezig met het maken van een hydraulische studie", zegt Jos Geuens. "We hebben kredieten ingeschreven voor de aankoop van tien hectare tussen Langvennen en Gompel voor de aanleg van een wachtbekken. Langs de Scheppelijke Nete tussen Gompel en Wezel zijn ook voldoende weiden om een wachtbekken aan te leggen."

Geuens vreest dat met het ruimen van de beken de situatie niet opgelost geraakt. De oorzaak ligt volgens hem bij brongebieden in de Most in Balen en aan de oorsprong van de Scheppelijke Nete. Die zorgen voor een nooit geziene watertoevoer. "Als de wateroverlast voor de mensen van de Peer Luytendijk blijvend is dan moeten we zorgen dat het water ook langer wordt tegengehouden in de Most", besluit Geuens.

Alex KESTENS
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio