"Omzet daalt met helft"

Print
Turnhout - Een aantal middenstanders op de Nieuwe Kaai en Steenweg op Merksplas in Turnhout beraden zich over stappen tegen nv De Scheepvaart. De zelfstandigen nemen het niet dat de herstellingen van Brug 2 blijven aanslepen.
BR>
Nv De Scheepvaart begon op 11 juni met herstellingswerkzaamheden aan Brug 2 tussen de Nieuwe Kaai en de Steenweg op Merksplas. De uitvoeringstermijn is intussen al twee keer verlengd, eerst tot 31 juli, nadien tot 6 augustus. Al die tijd moet het verkeer omrijden via de ringlaan. Fietsers en voetgangers kunnen wel oversteken via een ponton.

"Het is een echte schande", klaagt uitbater John Van Vlasselaer van taverne Klaverhof aan de noordzijde van het kanaal Dessel-Schoten. "Wij zijn nooit van die herstellingen op de hoogte gebracht. We moesten het zelf een week voor de start lezen op het bord dat bij de brug werd opgehangen. Het is niet te verwonderen dat het werk vertraging oploopt. Je ziet er zelden iemand echt aan de slag. Volgens ons gaat dit nog tot eind augustus duren."

Daarnaast ziet de horeca- uitbater een nefaste daling van zijn omzet. "Ik heb zelf al jobstudenten weer naar huis moeten sturen. Juli en augustus zijn normaal echte topmaanden, maar de mensen geraken niet meer tot hier. Ook de frituur en de apotheker klagen over een forse omzet- daling, zelfs tot meer dan de helft. We bekijken nu met de zaken op de Nieuwe Kaai of we niet samen stappen kunnen ondernemen."

Volgens Van Vlasselaer laat het ponton voor voetgangers en fietsers ook te wensen over. "Aan het einde van die loopbrug hebben ze keien gestort. Met hoge hakken of een rolwagen geraak je daar niet door. Vorig weekend is er nog iemand zwaar ten val gekomen. Dit kan allemaal niet meer door de beugel."

Timing

Nv De Scheepvaart geeft toe dat de timing van de werkzaamheden ondoordacht is. "We hadden de planning te nauw opgezet, zodat het einde in de bouwvakantie viel", zegt ingenieur Eddy Vervoort van de overheidsdienst. "Wij werken ons deel tegen vrijdag af. Dan komt de aannemer om de technische onderdelen van de brug te herstellen. Pas volgende week woensdag kunnen we met zekerheid zeggen wanneer Brug 2 weer opengaat voor het verkeer. Wat het ponton betreft, hebben we altijd getracht doorgang te verlenen aan de zwakke weggebruikers."

Hans OTTEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio