Opvangcentrum zit zonder stroom

Print
Merksplas - Maandagmorgen rond 9u ontplofte een elektri­citeitskast in het Centrum voor Illegalen (CIM) in Merksplas. Na een uur hadden de inwoners van de gemeente terug stroom, maar voor het CIM zal het nog weken duren voor het euvel hersteld is.
BR>
Een stroompanne zette maandag rond 9u de helft van de gemeente Merksplas zonder elektriciteit. Het plaatselijk elektriciteitsbedrijf AGEM ontdekte een zware kortsluiting in het Centrum voor Illegalen en sloot de lijn meteen af. Een uurtje later hadden alle woningen in het dorp opnieuw stroom, maar in het Centrum voor Illegalen bleef het donker.

"Het werd snel duidelijk dat de ontploffing in de elektriciteitskast veel ravage heeft aangericht", zegt ­directrice Lucie Thuwis. "Toen de ­experts ter plaatse kwamen, viel meteen het verdict dat een herstelling verschillende weken in beslag zal nemen. We hebben nooit gepanikeerd, want de noodgenerator sloeg onmiddellijk aan. De toren, bewakings­camera's en elektriche poorten bleven gewoon functioneren. De primaire veiligheid is dus gegarandeerd, maar daar houdt het op. We hebben geen interne telefoon en geen computers om te communiceren."

Broodmaaltijd

Het personeel van het CIM probeerde in eerste instantie de rust in de vleugels te bewaren door de 146 bewoners op de hoogte te brengen van de ­situatie. "De meesten onder hen reageerden goed", zegt Thuwis "Maar een groep van 25 maakte van de ­situatie gebruik om het beleid aan te klagen. De politie werd op de hoogte gebracht en we bleven de hele dag onderhandelen om hen op hun redelijkheid te wijzen."

Geen elektriciteit betekent geen verlichting in de donkere gebouwen, geen activiteiten, geen TV, geen ­douche en ook geen warme maaltijden. "We hebben de bewoners vanmiddag een broodmaaltijd geserveerd en onmiddellijk contact opgenomen met de gevangenis van Merksplas. Ik ben die collega's dankbaar dat we vanavond het eten voor onze bewoners bij hen kunnen opwarmen."

Nu blijft het wachten op een duurzame oplossing. "Vanavond rond 21u (gisteren, red.) zou een grote generator met tankwagen arriveren die het centrum de volgende weken de nodige stroom moet leveren. Zolang die er niet is, blijft het behelpen", besluit de directrice.

Steven VAN TRICHT
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio