Biggen op zoek naar onderkomen

Print
Merksplas - Voor varkenskweker Jan Jansens, die op 26 juli meer dan 700 biggen verloor door een brand, is de ellende nog lang niet voorbij. De stal moet helemaal afgebroken worden en ondertussen is er geen plaats voor de ongeveer tien biggen die dagelijks geboren worden.
BR>
De biggenstal van Jan Jansens in de Strikkeweg werd in de nacht van donderdag 26 juli getroffen door een brand. Ruim 700 biggen stikten in hun slaap door een CO-vergiftiging.

"Het verlies van zo veel biggen die tussen de 25 dagen en tien weken oud waren, is catastrofaal voor een bedrijf als het onze. De brand kwam enkele uren te vroeg want er moesten de volgende dag 230 biggen verhuizen naar een andere stal", vertelt Jan Jansens.

De zwartgeblakerde biggenstal van ruim 400 vierkante meter opnieuw in gebruik nemen, is niet meer aan de orde. Er rest de varkenskweker enkel afbraak. Hij vreest dat het een hele tijd zal duren vooraleer er een nieuwe stal zal staan.

Containers

Ondertussen worden er in het bedrijf van Jansens elke dag een tiental biggen geboren. Deze moeten na 25 dagen overgeplaatst worden naar de biggenstal, die er nu dus niet meer is. "Ik weet nog niet hoe we dit probleem gaan oplossen. Er zijn stallen in de omgeving waar ik misschien terechtkan, ofwel moeten we containers huren waarin de biggen een onderkomen vinden."

"Momenteel moet ik twee ton meel per dag met de hand voederen, want ook die installatie smolt samen met een tractor weg door de hitte. Maar ik ben nog een jonge landbouwer en moet vooruit. Bovendien staat mij zoon Gert, als zevende generatie van de familie, klaar om mee in het bedrijf te stappen. Begin oktober wordt zijn vleesvarkensstal voor 1.000 dieren in gebruik genomen. Ondertussen willen we uitbreiden van 170 naar 300 zeugen om samen te groeien naar een gesloten bedrijf."

Steven VAN TRICHT
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio