Contador behoudt geel, Leipheimer wint tijdrit

De Spanjaard Alberto Contador heeft zijn gele trui veilig gesteld in de tijdrit in Angouleme. Cadel Evans staat in het algemeen klassement op 23 seconden. De tijdrit werd door Levi Leipheimer gewonnen.

De tijdrit op de voorlaatste dag van de Ronde van Frankrijk was een hoogdag voor Discovery Channel, de ploeg van Johan Bruyneel.

Levi Leipheimer wint de etappe in 1u02'44" en maakte aanstalten om de tweede plaats in het algemeen klassement in te nemen. Maar uiteindelijk moest hij genoegen nemen met de derde stek in het klassement en de ritoverwinning.

Lotto-Predictor-renner Cadel Evans viel de gele trui aan, maar Alberto Contador kon de schade beperken. Contador is geen specialist tijdrijden maar zorgde er toch voor dat Evans op 23 seconden staat in het algemeen klassement. Daardoor is de Spanjaard - zonder ongelukken of dopingperikkelen - zeker van de eindwinst in 's werelds belangrijkste rittenwedstrijd. Morgen mag hij op de Champs Elysées de gele trui showen.

De tijdrit was overigens razendspannend. Leipheimer, Evans en Contador reden een dijk van een wedstrijd en een vechtten een secondenspel. Leipheimer zette de aanval in op Evans, terwijl de Australiër de gele trui van Contador probeerde te ontfutselen. Tegelijkertijd moest hij wel opletten dat de snelle Leipheimer hem niet zou inhalen. Even dreigde hij zelfs de tweede plaats te verliezen aan de Amerikaan.

Leif Hoste zette in de tijdrit een prachtprestatie neer. Hij is de beste Belg met een negende tijd. Hij moet wel 2 minuten 48 toegeven op Levi Leipheimer.

De rituitslag:

1. Levi Leipheimer 1u02'44"

2. Cadel Evans op 51"

3. Vladimir Karpets op 1'56"

4. Yaroslav Popovych op 2'01"

5. Alberto Contador op 2'18"

6. José Ivan Gutierrez op 2'27"

7. George Hincapie op 2'33"

8. Oscar Pereiro op 2'36"

9. Leif Hoste op 2'48"

10. Mikel Astarloza op 2'50"

Het algemeen klassement:

1. Alberto Contador

2. Cadel Evans op 23"

3. Levi Leipheimer op 31"

4. Carlos Sastre op 7'08"

5. Haimar Zubeldia op 8'17"

6. Alejandro Valverde op 11'37"

7. Kim Kirchen op 12'18"

8. Yaroslav Popovych op 12'30"

9. Mikel Astarloza op 14'10"

10. Oscar Pereiro op 14'25"

Eerste Belg is Axel Merckx op de 62ste plaats.

Boonen

Tom Boonen is nog niet zeker van de groene trui. Erik Zabel en Robert Hunter kunnen morgen bij de tussensprints punten sprokkelen en de trui van Boonen afnemen. De renner uit Balen zal morgen alles moeten geven in de afsluitende rit in Parijs.

Het bergklassement (bolletjestrui) is gewonnen door Mauricio Soler. In het jongerenklassement (witte trui) is Alberto Contador (25) de beste. Discovery Channel, dat drie renners telt in de top tien van het algemeen klassement, is de beste ploeg van de Tour de France, editie 2007.

Nu in het nieuws