Tour de France vraagt ontslag UCI-verantwoordelijken

Patrice Clerc, de directeur van ASO (Amaury Sports Organisation, de organisator van de Tour de France) heeft zaterdag het ontslag van de verantwoordelijken van de Internationale Wielerunie UCI gevraagd. Hij beschuldigt hen van incompetentie in de dopingdossiers.

Belga

"Wanneer men zich zo gedraagt, heeft men geen andere keuze dan ontslag", verklaarde Clerc, die het gebrek aan duidelijkheid, doorzichtigheid, competentie en professionalisme van een deel van de UCI-verantwoordelijken hekelt.

"Er zijn twee mogeijkheden: ofwel is er de incompetentie, ofwel de wil om te schaden", voegde Tourdirecteur Christian Prudhomme daar aan toe.

De Tour de France is boos op de UCI omdat die de elementen die leidden naar het schandaal rond de Deense renner Michael Rasmussen in handen had en ze voor de start van de Tour niet aan ASO had doorgespeeld.

Tour verduidelijkt positie tegenover UCI in voorstel WADA

Christian Prudhomme, de directeur van de Tour de France, heeft zaterdag verklaard dat de Tour sowieso aan het topoverleg over doping in het wielrennen zou willen deelnemen, met of zonder de aanwezigheid van de Internationale Wielerunie (UCI). Het topoverleg is een voorstel van het Wereldantidopingagentschap WADA.

"Ik heb gezegd dat we uiteraard bereid zijn om te gaan, of de UCI nu deelneemt of niet", verklaarde Prudhomme zaterdag. Vrijdag was nog verschenen dat de Tour 'liefst zonder de UCI' aan het topoverleg over doping zou willen deelnemen, maar dat is niet juist en was klaarblijkelijk een vertaalfout.

Prudhomme onderstreepte dat de Tour al "hand in hand" samenwerkt met het Franse antidopingagentschap en dat hij de samenwerking met de gespecialiseerde instanties nog wilde versterken.

Nu in het nieuws