Benefiet voor zieke Alina

Print
Retie - Vandaag, zaterdag 28 juli, spelen Luc De Vos en Eddy & de Schellekens in Gemeenschapscentrum Den Dries in Retie voor het goede doel. De opbrengst gaat naar de ­vijfjarige Alina, die in Duitsland vecht tegen een kwaadaardige spierkanker. In haar woonplaats Johannesburg, Zuid-Afrika, kreeg het meisje een verkeerde behandeling. Door een noodzakelijke overbrenging van Alina naar Duitsland dreigt de familie een tussenkomst van de ziekteverzekering mis te lopen.
BR>
De Retiese Hans Muylaert en zijn vrouw Farah Pirouz ­wonen en werken al tien jaar in Zuid-Afrika. Op vakantie werd bij dochter Alina een tumor vastgesteld. "De dokters in ­Johannesburg spraken eerst van een goedaardig gezwel", vertelt Frederik ­Muylaert, broer van Hans. "Op de koop toe onderging Alina een operatie die niet lukte. Een deel van de tumor is bijven zitten. Omdat de behandeling zo traag verliep, besloten Hans en ­Farah naar het ziekenhuis van Munster (Duitsland) te vertrekken, gespecialiseerd in kinderkanker. Alina heeft een kwaadaardige spierkanker, die is gelokaliseerd in het kleine bekken."

Het vijfjarige meisje moet ­negen chemokuren ondergaan. Een kuur duurt telkens vijf dagen waarna Alina twee weken moet herstellen in een familiehuis naast het ziekenhuis. Later volgt nog een operatie en wordt Alina bestraald. Naast het lichamelijke leed hangt aan de behandeling ook een fors kostenplaatje.

"De volledige behandeling kost ongeveer 200.000 euro", vervolgt Frederik. "Daarenboven pendelt mijn broer, samen met zijn driejarig zoontje Emile, elke drie weken tussen zijn ­bedrijf in Zuid-Afrika en het ziekenhuis in Duitsland. De verzekering die Hans en Farah in Zuid-Afrika hebben afgesloten, betaalt de behandeling in Duitsland niet. Toch hebben de dokters in Duitsland het klaargekregen dat de behandeling van Alina gedeeltelijk terugbetaald wordt. Maar het blijft een heel dure zaak. Gelukkig slaat de chemokuur aan en is de tumor ondertussen kleiner geworden. Zo krijgen wij toch weer wat goede hoop."

Appartementje

Hans' kroegmakker Pieter Mercelis en broer Frank zijn samen met Frederik de initiatiefnemers van het benefietgebeuren. "We konden onmiddellijk rekenen op veel helpers", glundert broer Frederik. "De kaartenverkoop loopt goed, we krijgen heel veel enthousiaste reacties. Wat er met de opbrengst gebeurt, is nog niet duidelijk. Misschien schenken Hans en Farah het bedrag aan het kinderkankerfonds. Maar ook denken ze eraan om van het bedrag een klein appartementje te huren in Munster. Daar zouden Farah en Alina tijdens de herstelperiode na de chemokuur kunnen verblijven. Zo zou Alina toch wat meer in een huiselijke sfeer kunnen bekomen van haar behandeling. Want ondanks de zware strijd blijft ze een opgewekte meid die heel kranig haar lot draagt."

Frank STOFFELEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio