Gracht is zwaar vervuild

De gracht langsheen de Zinkvalstraat is zwaar vervuild. Het probleem werd reeds eerder gemeld, maar een oplossing is volgens milieuschepen Marijke Vandebroeck (Open VLD) niet onmiddellijk voorhanden.

jmartynowski

BR>

Oppositieraadslid René Lauwers (sp.a-Groen) stelde de laatste gemeenteraad vragen over een illegale lozing in de gracht aan de Zinkvalstraat. "Bij warm weer is de stank duidelijk merkbaar. De pomp die voor het debiet van het water moet zorgen, is ook al maanden stuk. Blijkbaar heeft de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) de gemeente reeds in gebreke gesteld voor schuldig verzuim. Het water komt immers in een natuurgebied terecht."

Schepen Vandebroeck zegt dat al tweemaal een hersteldienst voor de pomp werd opgeroepen. "Maar blijkbaar zonder langdurig succes. Het is uiteraard onze bedoeling ze zo vlug mogelijk terug in dienst te krijgen. Het dossier komt nu echter in handen van RIANT, die het beheer van onze waterafvoer overnemen."

Voor Lauwers voldoet dit antwoord niet. "Door te traag te reageren, zitten we met zwaar vervuild slib. Dit mag niet meer op de oever worden gedeponeerd bij het ruimen van de grachten. Wie in de toekomst ook instaat voor de reiniging, het zal een dure job worden."

Secretaris Luc Van Limbergen bevestigt dat een degelijke herstelling van de pomp niet vlug kan worden uitgevoerd. "In ieder geval komt er een alarmsysteem waarbij nieuwe pannes of lozingen per telefoon rechtstreeks kunnen gemeld worden."

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio