Passie in de raffinage

Print
Schilde - Gommer Ceulemans (66) uit 's-Gravenwezel heeft een boek geschreven over het leven van een ingenieur bij de Antwerp ExxonMobil Refinery. Het leven van een ingenier blijkt daarin veel boeiender te zijn dan we misschien wel denken...
BR>
Het idee kreeg Ceulemans toen hij in 1985 ergens op het strand John Irving's "The World according to Garp" las. Hij had materiaal genoeg, want via zijn werkgever was hij nauw betrokken bij de bouw van een raffinaderij, waar steeds zo'n 3.00 man werkzaam zijn, en daar gebeurt veel.

Ceulemans kent het wereldje van olie, tankers en bouwwerven bijzonder goed. Al vóór zijn studies, op zeventienjarige leeftijd, verbleef hij als jobstudent vier weken op een tanker en voer heen en weer naar Venezuela. "Men denkt altijd dat een ingenieur een saai persoon is die alleen maar berekeningen maakt. Met dit boek toon ik aan dat dat niet zo is," vertelt een gepassioneerde en inmiddels gepensioneerde Ceulemans. Het boek speelt zich af in het Zuid-Franse plaatsje Fos-sur-Mer, in de eerste helft van 1973. Een Franse ingenieur keert na twaalf jaar zwerven over de hele wereld terug naar de Provence om een vriend te helpen bij de bouw van een raffinaderij. Hij leert er een knappe, verfijnde Amerikaanse vrouw kennen, waardoor zijn leven totaal verandert.

Het boek, dat de titel Chantier (Frans voor bouwterrein) kreeg, is in het Engels geschreven. "Het is allemaal in Frankrijk gebeurd en de taal op de chantier was Engels. De typische humor kun je niet vertalen naar het Nederlands," aldus de auteur. Het is deels fictie en deels realiteit, want Ceulemans zelf werkte maandenlang in Zuid-Frankrijk. Lachend: "Er komen geen ontploffingen, drugs of zwaar geweld in voor, maar wel boeiende, onopgemerkte uitdagingen in het leven van een ingenieur. Dit boek kan jonge mensen helpen om juist voor een ingenieurs opleiding te kiezen, want is een zeer boeiend metier."

Tel 03 - 685 09 05,
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio