Oud-hoofdredacteur Louis Meerts overleden

In zijn woning in Wilrijk is gisteren Louis Meerts, hoofdredacteur van Gazet van Antwerpen van 1949 tot 1985, overleden na een slepende ziekte. Hij was 87 jaar oud.

jmartynowski

BR>

Louis Meerts werd geboren in Boom in 1920 maar groeide op in Geel, waar hij humaniora volgde aan het Sint-Aloysiuscollege. Nadien studeerde hij letteren en wijsbegeerte aan de KU Leuven, waar hij met glans doctoreerde. De briljante jonge historicus begon zijn loopbaan op de studiedienst van het ACW als secretaris van de latere minister Paul-Willem Segers. Reeds in 1949, amper 29 jaar oud, werd hij hoofdredacteur van Gazet van Antwerpen, in opvolging van Louis Kiebooms, die toen een politieke carrière begon als CVP-kamerlid en burgemeester van Wilrijk.

Als hoofdredacteur vertegenwoordigde Louis Meerts het Vlaams, sociaal en christelijk engagement van Gazet van Antwerpen, ook in moeilijke tijden zoals de strijd rond Leuven-Vlaams. Zijn inzet en uitstraling droegen bij tot een onstuitbare opgang van de krant in heel Vlaanderen, met verkoopcijfers van meer dan 200.000 exemplaren.

Als professioneel hoogtepunt van zijn loopbaan zag hij zijn deelname aan het Tweede Vaticaans Concilie (1962-65) in Rome. "Je voelde dat hier wereldgeschiedenis werd geschreven. De wereld is sindsdien op alle gebied veranderd, maar ik blijf ervan overtuigd dat het Concilie een lichtpunt is geweest dat verdient herontdekt te worden", verklaarde hij twee jaar geleden in een interview met onze krant.

Begenadigd redenaar

Nadien werd hij overal gevraagd als spreker. Meerts stond trouwens bekend als begenadigd redenaar, conferencier en improvisator, ook over minder serieuze onderwerpen. In de omgang viel hij op door zijn persoonlijke charme, warme menselijkheid en gevoel voor humor.

Meerts was ook buiten de eigen krant erg actief, onder meer als buitengewoon hoogleraar media-ethiek aan de KU Leuven, waar hij mee aan de wieg stond van het departement communicatiewetenschappen. Verder was hij docent aan de Katholieke Vlaamse Hogeschool in Antwerpen (de latere Lessius-Hogeschool) en bestuurslid en voorzitter van de Internationale Unie van de Katholieke Pers (UCIP). Op het lokale vlak was hij onder meer voorzitter van de kerkfabriek van de Christus-Koningparochie in Antwerpen en kerkmeester van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Na zijn pensionering in 1985 bleef hij internationaal actief bij UCIP en als gastprofessor aan de Gregoriana-Universiteit in Rome. Hij was ook voorzitter van de Lessius-hogeschool, waar hij in 2006 nog werd gehuldigd met de installatie van een Leerstoel Louis Meerts over de thema's gemeenschap, ethiek, politiek en media. Bij die gelegenheid hield hij een bewogen toespraak over het open christelijk humanisme als inspiratiebron van zijn leven en werk.

Louis Meerts laat vier kinderen en 16 kleinkinderen na.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio