Wachtlijst voor nieuwe volkstuintjes in de stad

Print
Sint-Niklaas - Om het sociaal contact te bevorderen en de wijk wat meer groen te geven, zijn er in het Peter Benoitpark in Sint-Niklaas tien volkstuintjes aangelegd. Zaterdag worden ze officieel geopend. Het aantal kandidaat-huurders is zo groot dat er al een wachtlijst is opgesteld.
BR>
Het inrichten van volkstuintjes in de Kolenventerstraat in het Peter Benoitpark is al lang een betrachting van het buurtwerk. Het perceel grond dat al jaren lag te verkommeren, heeft nu dan toch een bestemming gekregen. De stad heeft er tien volkstuintjes gecreëerd, met een oppervlakte tussen 53 en 63 m². De Koning Boudewijnstichting steunt het initiatief en beloonde het project met een subsidie in het kader van de Buiten Gewone Buurt-actie. De milieudienst gaat er ook een wijkcomposteerruimte inrichten.

De volkstuintjes worden door de buurtbewoners enorm geapprecieerd. "Dit is een heel mooi initiatief", zeggen Rudi Coppens, Jozef De Sutter en Marc Stuer, die hun volkstuintje vrijdag een onderhoudsbeurt gaven. "We hebben thuis immers geen tuin. We gaan dus heel graag aan het werk op ons klein lapje grond. Je verschiet er trouwens van hoeveel planten er op zo'n kleine oppervlakte kunnen groeien."

Terwijl het drietal naarstig bezig is, lopen buren langs om een praatje te slaan. Ze geven elkaar tips en lachen wat af. "Je hebt een echte boer van mij gemaakt", zegt De Sutter tegen Coppens, die lachend rea­geert. "Ik heb het zelf toch ook moeten leren. Na die eerste dag spitten, kon ik twee dagen niet lopen van de spierpijn."

De huurders zijn mensen uit het Peter Benoitpark en het Brugsken. Zowel mannen als vrouwen toonden interesse om een tuintje te huren. Er zijn maar tien tuintjes, dus is er al een wachtlijst ingevoerd.

Een deel van het terrein is ingericht als wijkcomposteerplaats. Hier kunnen de tuinders en de bewoners van het Peter Benoitpark en het Brugsken terecht met hun tuin-, groenten- en fruitafval. De tuinders worden door de compostmeesters in het vak begeleid om binnenkort zelf compostmeester te worden in hun wijk.

"Het mooie is dat er opnieuw wat meer sociaal contact is tussen de wijkbewoners", zegt Rudi Coppens. "Straks komt er hier nog een blokhut met wat bankjes zodat we onze eigen ontmoetingsplaats krijgen. Dat is heel belangrijk."

Zaterdag worden de volkstuintjes om 14 uur officieel geopend door de burgemeester. Nadien vindt er het jaarlijkse buurtfeest plaats met om 15 uur de opening van de vernieuwde petanquebanen en barbecue.

Joris VERGAUWEN
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio