'Gamers zijn geen sulletjes'

Fervente gamers hoeven dit weekend slechts één plek te onthouden: Outpost Gamecenter in Antwerpen. 32 internationale 'clans' strijden in het

Call of Duty 2

-toernooi, Outpost on fire 2 genaamd, om de eer én de hoofdprijs van 3.000 euro. De organisatie is in handen van Tek-9, een bedrijfje uit Engeland.

Tom Van Aken

"Gamers zijn geen nachtraven die hun slaap laten om voor de pc gekluisterd te zitten. Het zijn geen sulletjes", zegt Steven Leunens van

.

"In

Call of Duty 2

vechten de Duitsers tegen de Amerikanen. Team 1 plaatst een bom en verdedigt ze, terwijl team 2 de bom moet ontmantelen door team 1 uit te schakelen", legt Steven Leunens uit.

De 22-jarige student marketing uit Geel heeft de handen vol met zijn studies, de studentenclub en Tek-9. "In feite is het een voltijdse activiteit. Ik heb bij de opstart van Tek-9 heel veel in het bedrijf geïnvesteerd. Het belangrijkste is dat Tek-9 steeds meer waard wordt en dat kan enkel door een grotere naambekendheid.

Momenteel 'overleven' we enkel door onlinesponsoring van computerbedrijven. Na mijn studies wil ik Tek-9 graag voortzetten of een winkel openen."

Hoog IQ

'Outpost on fire 2' verwelkomt gamers uit alle hoeken van Europa. "Scandinavië, Tsjechië, Polen, Duitsland, Nederland, ze komen van overal. Het is dan ook het meest competitieve gamingtoernooi van Europa. De wereldtop is hier aanwezig. Enkel de Amerikanen ontbreken. Ons team, ook Tek-9 genaamd, is favoriet voor de eindzege. Vanaf de kwartfinale wordt het interessant. Dan blijven de beste teams over. Maar met de Duitse en Engelse 'clan' zijn we nog lang niet klaar."

Gamers zijn niet langer de nachtraven waarvoor ze aanzien werden. De 'computernerd' heeft plaatsgemaakt voor de getalenteerde slimmerik. "De topgamers hebben vaak een hoog IQ. Je wordt ook niet zomaar een steengoede speler. De toppers hebben talent en doorzettingsvermogen, in combinatie met een uitstekende oog-handcoördinatie, timing en mentale sterkte. Je kan deze eigenschappen al doende leren, maar een stevige portie talent is onmisbaar."

Bodyguards

Er valt een aardige zakcent te verdienen aan het online doodschieten van je tegenstander. "Onze ploeg heeft onlangs 9.000 dollar gewonnen, na winst in een toernooi in Amerika. Een ploeg bestaat uit vijf spelers en teamwork is het sleutelwoord. Wereldwijd kunnen er ongeveer honderd mensen van leven, schat ik. Vooral de Aziaten kunnen er spelend rijk van worden. Daar zijn slechts twee games populair,

Starcraft en Warcraft 3. In Zuid-Korea worden de topgamers op handen gedragen. Zij spelen in stadions voor 50.000 toeschouwers, staan met hun hoofd op snoeprepen en hebben zelfs bodyguards nodig om zich te beschermen tegen de fanatieke menigte." Omdat Tek-9 runt, heeft Steven geen tijd meer om zelf achter de pc te kruipen. "Ik speel al twee jaar geen toernooien meer. Als ontspanning durf ik nog wel af en toe een spelletje te spelen, maar momenteel richt ik me volledig op de organisatie van toernooien, zoals dit weekend." Tom VAN AKEN

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio