Mechelse speurders brengen drugswereld zware slag toe

De federale gerechtelijke politie van Mechelen heeft de drugswereld een zware klap toegebracht. Het gaat niet om kleine garnalen, maar om fabrikanten van speed en internationale groothandelaars in cocaïne.

Sven Van Haezendonck

Een eerste succes is de vangst van 58 kilo zuivere speed, op het moment dat drugs werden verhandeld vlak bij de E19 in Mechelen-Noord. Ze hebben een straatwaarde van meer dan een half miljoen euro. "Afhankelijk van de kwaliteit kost een gram speed tussen 7,5 en 12 euro. Gezien de hoeveelheid die wij hebben onderschept, is het duidelijk dat de drugs niet bestemd waren voor de lokale markt", zegt Stanny De Vlieger, directeur van de federale gerechtelijke politie van Mechelen.

Speed, dat bekendstaat als 'cocaïne van de armen', is een heel populaire drug bij de jeugd. "Zeker bij jonge meisjes die willen vermageren, want het gebruik ervan remt de eetlust", stelt substituut Miguel Ureel van het parket. "Maar ook vrachtwagenchauffeurs zouden het gebruiken om wakker te blijven", weet Stanny De Vlieger.

682 kilo cocaïne

Mechelse speurders legden ook het Belgische netwerk van een internationale cocaïnehandel in Mauretanië bloot. Daar was in juni 682 kilo cocaïne aangetroffen. Een gram cocaïne kost gemakkelijk 50 euro. "In deze zaak zou een belangrijke rol weggelegd zijn voor twee Belgen uit de streek van Lier. Interpol bracht ons daarvan op de hoogte", vertelt Stanny De Vlieger.

Na onderzoek onderschepte zijn team in de haven van Antwerpen 1,35 miljoen euro cash. "De enorme som was verstopt in een container met meubelen, klaar om verscheept te worden naar Mauretanië." De politie arresteerde in totaal vijf medeplichtigen, allemaal uit Lier en Nijlen.

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio