Bolletjestrui Soler verdacht van dopinggebruik

Bolletjestrui Soler verdacht van dopinggebruik

Bolletjestrui Soler verdacht van dopinggebruik

Print
Vrijdag deden er geruchten de ronde dat er na de veertiende etappe een renner een positieve dopingplas afgeleverd zou hebben. Deense media noemen de naam van de Colombiaan Mauricio Soler, de drager van de bolletjestrui.
Radio France rapporteerde vrijdag dat er mogelijk een nieuwe dopingzaak aan het licht zou komen. De zender baseerde zich daarvoor op een bericht op de internetsite van het dagblad Sud Ouest. Daarin werd gesteld dat een urinestaal van de drager van een belangrijke trui abnormale waarden zou vertonen. Het staal zou afgenomen zijn op zondag 22 juli, na de veertiende etappe van Mazamet naar le Plateau de Beille.

Verscheidene Deense media, waaronder de krant BT en de Deense televisie TV2, namen het bericht over. Zij opperen dat het over de 24-jarige Colombiaan Mauricio Soler zou gaan. Nog volgens de Deense media kreeg het hotel van diens team, het Britse Barloworld, vrijdagavond immers het bezoek van de Franse politie.

Soler, ritwinnaar in de negende etappe van Val d'Isère naar Briançon, finishte in de veertiende etappe als derde, op 0:37 van de Spanjaard Alberto Contador, de huidige geletruidrager. Contador liet in een spurtje bergop de Deen Michael Rasmussen achter zich, die later door zijn team Rabobank uit de Tour genomen zou worden.

Soler droeg in de bewuste etappe de bolletjestrui als nummer twee in het bergklassement. De leider in het bergklassement, Rasmussen, had immers ook het geel in bezit. Als Soler de eindmeet in Parijs haalt steekt hij de eindzege in het bergklassement op zak.

Zaterdag om 11u00 wordt er meer duidelijkheid verwacht. Dan geeft tour-baas Christian Prudhomme voor aanvang van de tijdrit een persconferentie.

Tourdirectie ontkent
Christian Prudhomme, de directeur van de Tour de France, heeft ontkend dat de Colombiaan Mauricio Soler (Barloworld) een positieve dopingcontrole onderging. Vrijdag deden die geruchten de ronde in de Tour.

"De voorzitter van de jury heeft me geen enkel positief resultaat meegegeven en ik maak van de gelegenheid gebruik om een beroep te doen op de verantwoordelijkheid van de media in dit soort berichten", verklaarde Prudhomme. De Tourdirecteur reageert hiermee op de dopinggeruchten over de Colombiaan Mauricio Soler, die vrijdag de kop opstaken. Zo zou er na de 14e etappe van zondag een positieve controle zijn opgedoken. De Deense media meenden dat die van Soler kwam, de leider in het bergklassement.

.

Nu in het nieuws