Mysterieuze boodschap lokt oorlogsveteraan

Print
Herenthout - De Engelse oorlogsveteraan John 0’Neill (81) kribbelde in 1944 zijn adres op een boekenkast in een Herenthoutse school. Conciërge Jos Horemans (71) ontdekte de boodschap ruim zestig jaar later. Gisteren ontmoetten de twee hoofdrolspelers van dit bizarre verhaal elkaar aan de bewuste kast.
BR>
Het handgeschreven adres aan de binnenkant van een kastdeur intrigeerde Jos Horemans al langer. “Pas twaalf jaar na mijn pensioen zocht ik de kast weer op. Ik trok mijn stoute schoenen aan en schreef een briefje naar het adres. In het Vlaams én in het geheim. Niemand mocht hier iets van weten. De bewuste John O’Neill bleek ondertussen verhuisd. Na veel omzwervingen kwam mijn brief toch aan. John liet de tekst vertalen”, reconstrueert Jos.

Rond Kerstmis schreef O’Neill terug. “Voor mij was het een enorme verrassing. Ik herinner me niet meer dat ik mijn adres achterliet. Ik vond het gebaar van Jos zo mooi dat ik niet anders kon dan een bezoek brengen”, verklaart John die gisteren met zijn familie naar het Stoetersdorp afzakte. Ernstig gewond

De soldaat van weleer wandelt moeizaam, maar blaakt verder nog van gezondheid. Zijn herinneringen aan de oorlog zijn haarscherp. “We staken het Albertkanaal over en belandden in dit dorp. We bleven maar een nacht en een halve dag. Het deed deugd hier te slapen en niet in het natte gras. Er is veel veranderd aan de school. Ik herinner me wel de plek waar de waterpomp stond. Omdat we ons daar moesten wassen. Nadien trokken we verder naar Rijkevorsel waar ik ernstig gewond raakte. Erger is dat veel van mijn kameraden daar sneuvelden”, mijmert John.

De aanblik van zijn jeugdige handschrift was een emotioneel moment. De kranige veteraan vroeg een potlood en noteerde zijn huidige adres onder het oude. Nadien ontving het gemeentebestuur de volledige delegatie. De volgende dagen bezoekt John 0’Neill Rijkevorsel en het militair kerkhof in Leopoldsburg.

Stefan LAENEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio