Krotspotters ruimen rotte bouwappels op

Print
Deurne - Van de ruim 3.500 huur-woningen in Amandus en Atheneum, twee wijken in Antwerpen-Noord, voldoet ongeveer 85% aan de minimale kwaliteits- en veiligheidsnormen. Dat is de conclusie van het Antwerpse Krotspotteam. Daarbij moet worden gezegd dat in veel gevallen er wel eerst een bezoek en adviezen van de Krotspotters nodig waren. Het team is nu aan de slag in de omgeving van de Kerkstraat en doet later de Dam aan.
BR>
Minder goed nieuws is dat 13 tot 15% van de bezochte huurwoningen een slecht rapport krijgt, waarbij de eigenaar elk advies negeert. In die gevallen wordt een procedure opgestart om de woning onbewoonbaar of ongeschikt te verklaren. De ervaring leert dat veel huizen- bezitters in deze fase alsnog bijdraaien en toch de noodzakelijke aanpassingen laten uitvoeren.

"Krotspot is een belangrijk instrument, omdat we daarmee kunnen ingrijpen in de woonkwaliteit van huurders. Zeker in Antwerpen-Noord zijn dat vaak sociaal zwakkeren. De resultaten bewijzen hoe belangrijk het is om preventief te werken. Enkele kleine ingrepen zijn vaak voldoende om de kwaliteit van een woning te verbeteren", zegt schepen van Wonen, Leen Verbist (sp.a).

Het Krotspotteam wordt ook bij de buurtbewoners positief onthaald. "Afhankelijk van de buurt bleef 2 tot 3% van de deuren om uiteenlopende redenen voor ons gesloten De meeste mensen zijn echter blij met onze controles en de tips die we geven", zegt Fons Famaey, directeur van de Stedelijke Woondienst.

Er wordt vooral gecontroleerd op gebreken aan de gas- en elektriciteitsleidingen. "Maar ook vochtproblemen, schimmelvorming, stabiliteit en slechte ventilatie krijgen bijzondere aandacht. Het zijn allemaal zaken die gevaarlijk of ongezond kunnen zijn voor de bewoners", vervolgt Famaey.

Het Krotspotteam dat in 2004 van start ging en intussen dertien mensen telt, wordt betaald met subsidies uit het Federaal Grootstedenbeleid. "In het najaar moet blijken of Antwerpen op nieuwe subsidies kan rekenen. Ik hoop dat de nieuwe federale regering beseft dat dergelijke projecten voor steden een belangrijk wapen vormen om de kwaliteit van het wonen te verbeteren", besluit Leen Verbist. Na Antwerpen-Noord wil de schepen ook wijken als oud-Borgerhout, Deurne-Noord en het Kiel aanpakken.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio