Tuinwijkkermis belooft spektakel

Print
Borgerhout - Vreugde en Vermaak werd opgericht, toen Moeke Pittoors zich in 1947 liet verrassen door de inwoners van de Tuinwijk voor haar vijftigste huwelijksverjaardag. Het feest sloeg evenwel een financiële put van 1.600 frank en een aantal bewoners stak de hoofden bij elkaar om met een eerste Tuinwijk-kermis dat verlies te compenseren. Meteen was een traditie geboren die intussen zestig jaar bestaat, met de jubileum- editie van dit jaar tot gevolg.
BR>
"De kermis duurt dit jaar een dagje langer", legt secretaris François Wijnen uit. "Met een eucharistieviering, een receptie en vuurwerk willen we deze speciale editie toch wat extra kracht bijzetten. Voor de rest zal de kermis hetzelfde traject volgen als de vorige jaren. Bij die receptie hoort een fototentoonstelling die de geschiedenis van de wijk, die al tot in de jaren twintig van de vorige eeuw teruggaat, in beeld moet brengen. Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag wordt er ook een dvd over de Tuinwijk uitgebracht." Dat de Tuinwijkkermis een ijzersterke traditie is geworden, bewijzen de mensen die erop afkomen. "Niet alleen de bewoners van onze wijk komen mee feesten. Ook mensen die hier al jaren niet meer wonen, brengen ons trouw een bezoekje. De band met de Tuinwijk verlies je niet gauw."

Moeder van de wijk

Dat de traditie tijdens de Tuinwijkkermis hoog in het vaandel wordt gedragen, bewijst de verkiezing van de Moeder van de Wijk. Net zoals Moeke Pittoors in 1947 de eerste, echte Moeder van de Wijk was, kan elke moeder zich inschrijven om via loting deze eretitel te verwerven. De winnares mag zich voor een jaar vereenzelvigen met de beroemde Moeke. Vorig jaar viel deze eer Rita Van de Perre te beurt. Rita was zeer blij herkend te worden op straat. "Voornamelijk dankzij de vermelding in Gazet van Antwerpen spraken mensen mij aan en wist zowat iedereen in de buurt dat ik Moeder van de Wijk was. Het is toch plezierig even een beetje een BV te zijn. Voorts brengt de titel niet echt veel werk mee. Bij het feest komende zaterdag help ik tijdens de kindershow met het bakken van pannenkoeken en met de reuzenstoet deel ik ijsjes uit aan de kinderen. Ook wanneer de wijk hier verandert in een speelstraat, hou ik een oogje in het zeil. Onlangs maakte iemand mij er op attent dat mijn termijn stilaan aan het aflopen was. "Dat vond ik toch een beetje jammer!"

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio