Kempen ontwikkelen platteland

Print
Balen - De gemeenten Balen, Geel, Kasterlee, Lille, Meerhout, Retie en Vorselaar gaan samen een aaneengesloten plattelandsgebied ontwikkelen. De gemeenten dienen gezamenlijk een aanvraag voor Europese subsidies in.
BR>
Zeven Kempense gemeenten met een overwegend plattelands­karakter doen een gooi naar ­Europese subsidies. Die maakt de Europese Commissie vrij om de plattelandsontwikkeling te stimuleren. Het platteland is meer dan een voedselproducent. Agrarische gebieden zijn tegenwoordig belangrijk in functies zoals wonen, werken en ontspannen.

Burgemeesters en landbouwschepenen van Balen, Geel, Kasterlee, Lille, Meerhout, ­Retie en Vorselaar hebben een samenwerkingsakkoord getekend. "De zeven gemeenten vormen een aaneengesloten gebied van 115.000 inwoners. We werken samen met inwoners en verenigingen aan een actieplan. Iedere provincie moet twee regio's aanduiden die voor subsidies in aanmerking komen", zegt landbouwschepen Kris Breugelmans (CD&V) van Lille.

Het actieplan moet vooral het ­authentieke karakter van de Kempense dorpskernen beschermen en verder ontwikkelen.

"We gaan de toeristische activiteiten verbeteren, de dorpskeren vernieuwen en ontwikkelen. Een andere doelstelling is het spreiden van landbouw­activiteiten naar niet-agrarische activiteiten, zoals hoeve­toerisme, hernieuwbare brandstoffen en landschapsbeheer", verduidelijkt Vorselaars burgemeester Lieven Janssens (Actiev).

WVdB
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio