Geel werkt aan zwarte punten

Print
Geel - In de Kempense regio staan Turnhout, Geel en Mol aan de kop van het klassement verkeersongevallen. Vooral de ongevallen in Geel vallen op met acht doden en een groot aantal zwaargewonden. Toch zegt verkeers­officier Danny Louwet dat het met de verkeersveiligheid in Geel de goede kant opgaat.
BR>
Voor een volledige duiding van de cijfers van de stad Geel vraagt verkeersofficier Danny Louwet wat meer tijd, maar hij wil op z'n vrije zondag toch voor de vuist weg de informatie in de juiste context plaatsen. Dat de stad de zwaarste verkeerstol betaalt, ligt volgens hem in de lijn van de verwachtingen.

"Iedereen weet dat Geel een verkeersknooppunt is voor de Kempen en dat het verkeer exponentieel toeneemt. De Antwerpseweg met 35.000 voer­tuigen per dag is na de Antwerpse Ring de drukste weg van onze provincie", legt Louwet uit. "Geel zit met drie wegen in de top vijf van Kempens drukste wegen. Bovendien zijn alle ongevallen die gebeuren op de E313 en de afrittencomplexen van Geel-Oost en Geel-West in de cijfers opgenomen. Op die situaties heeft de lokale politie geen enkele impact."

Stagnatie

De verkeersofficier stelt vast dat het aantal ongevallen en vooral het aantal dodelijke ongevallen in Geel daalt. "Het is belangrijk om de cijfers over verschillende jaren te vergelijken. Sinds 2001 daalde in Geel het aantal zware ongevallen spectaculair. De voorbije jaren stelden we een stagnatie vast."

De nationale tendens is dat het aantal dodelijke ongevallen daalt, maar het aantal ongevallen stijgt. De zone Geel volgt die trend. "Dat komt omdat in onze zone alle ongevallen worden geregistreerd, ook die louter met een Europees aanrijdingsformulier worden afgehandeld. Ongevallen met gekwetsten, bijvoorbeeld een fietser die valt, vinden we ook terug in onze cijfers."

Danny Louwet beaamt dat de cijfers de voorbije jaren minder dalen, maar volgens hem zorgen infrastructuurwerken voor een betere verkeersveiligheid. "We zitten in Geel met veel zwarte punten waar je met preventie of repressie weinig verbetering kunt bereiken. We hebben ook meer zwarte punten dan andere steden of gemeenten van de regio. Vooral dit jaar worden binnen de zone heel wat inspanningen gerealiseerd om infrastructurele aanpassingen te doen aan die zwarte punten."
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio