"Mechelen is really great"

Print
Mechelen - Al meer dan vijftig jaar woont Mechelaar Louis Wyckmans (80) in de Verenigde Staten. Maar sinds anderhalf jaar heeft de alleenstaande man elke dag contact met inwoners uit zijn geliefde geboortestad dankzij het internetforum Mechelen Blogt. Woensdag kreeg hij er heel wat Mechelse felicitaties voor zijn verjaardag.
BR>
Het internet is een geweldige uitvinding, een venster op de wereld. Daar moet je Louis Wyckmans niet meer van overtuigen. "Ik was aan het surfen toen ik toevallig op Mechelen Blogt uitkwam. Oh my God, dat was een vondst. Ik herkende op de foto's zelfs mijn eigen straat niet meer, de Zelestraat, waar ik geboren ben."

Louis verhuisde in 1955 naar Canada. "Mijn schoonbroer was bij de air force (luchtmacht, red.) en bleek plots erg ziek. Mijn eerste vrouw wilde hem absoluut gaan bezoeken. Ze vond het er zo leuk dat ze nadien wilde terugkeren, wat gebeurde. Ook al sprak ik geen woord Engels", vertelt de uitgeweken Mechelaar. Nog datzelfde jaar verhuisden Louis en zijn echtgenote naar Amerika.

Sinds 1989 leeft hij in Jeffersonville. "In de staat Indiana, vlak bij Kentucky. Aan de Ohio-rivier. Ik woon hier alleen. Mijn tweede vrouw is overleden, mijn broer woont in Springfield, Massachussets en mijn zoon Ronald woont in Phoenix, Arizona. Dat is twee- tot drieduizend kilometer hier vandaan."

Via het internet maakte Louis intussen al heel wat vrienden in zijn geboortestad. Vanuit Mechelen kreeg hij woensdag zelfs felicitaties voor zijn tachtigste verjaardag. "In mijn hart ben ik nu dichter bij mijn geboortestad dan ik dat 52 jaar geleden was. De bloggers zijn vrienden geworden voor de rest van mijn leven. Drie keer per dag krijg ik zelfs een e-mail van een Mechelaar die in Zuid-Afrika woont. Blogger Jackie Maes bracht me met hem in contact.

I love them all!" Eigenlijk zou Louis Wyckmans graag nog eens een keertje terugkeren naar Mechelen. "I wish I could, ma ik zèn te ààd geworden", zegt hij met een grappig accent, een soort Amerikaans-Mechels. "Ik heb wel nog een zus die in Tienen woont, maar in Mechelen zelf heb ik geen familie meer. Ik laat ook mijn hond niet graag alleen. Naar een kennel wil ik hem niet brengen en ik denk dat ik in

België te veel pintjes zou drinken", lacht Louis. Niettemin draagt de Amerikaanse maneblusser zijn stad in zijn hart. "You can bet on it! Als ik de foto's bekijk, stel ik vast dat er veel verbeterd is. Mechelen is really great. De Groete Met is schoên en ons Margareta Van Oostenrijk moved away. Er rijdt ook veel verkeer op de vesten. Toen ik jong was, stonden er alleen maar bomen. Echt, de stad is niet meer te herkennen. Ik ben blij dat ik het op Mechelen Blogt allemaal kan volgen."

Sven VAN HAEZENDONCK
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio