Antwerpen stevent af op nieuw record

Print
Antwerpen - De haven van Antwerpen stevent dit jaar opnieuw af op een record. Hoewel het tweede kwartaal de uitzonderlijke groeicijfers van de eerste drie maanden niet kon handhaven, noteerde ze in de eerste jaarhelft een groei van 6,7%. Vooral het containerverkeer blijft gigantisch stijgen en zorgt nu voor het eerst voor meer dan de helft van het totale volume.
BR>
In 2006 verwerkte de grootste Vlaamse haven 167,3 miljoen ton. Met al 89 miljoen ton (+ 6,7%) in het eerste halfjaar zou het al echt fout moeten gaan als 2007 niet opnieuw een succesverhaal wordt. Wel bleef het tweede kwartaal onder het eerste, toen een groei van liefst 11,8% werd opgetekend. Toen speelde - in maart - de staking in Rotterdam mee.

Zoals verwacht zijn vooral de containers dé motor achter de groei. In het eerste kwartaal was er een stijging met 17,4%; voor de eerste zes maanden wordt dat +14,6% in aantallen (4,017 miljoen twintigvoetcontainers) en +15,2% in gewicht (46,6 miljoen ton). Daarmee levert het containertransport voor het eerst meer dan de helft (52,33%) van de Antwerpse overslag. Volgens het havenbedrijf zorgde het Deurganckdok "ongetwijfeld voor een enorme stimulus".

Het arbeidsintensieve conventionele stukgoed, waarvoor Antwerpen in de Le Havre-Hamburgregio marktleider is, steeg met 7,6% tot 9,7 miljoen ton. Die groei komt volledig op rekening van de import, specifiek dan de aanvoer van staal (+17,6% of +1,173 miljoen ton) uit China en India. Nog bij het stukgoed kende het fruit een lichte achteruitgang (-1,9%) terwijl de suikertrafiek zo goed als verdampte (-98%) door de stopzetting van de Europese restitutiepolitiek.

Het roroverkeer steeg met 16,5%, vooral dankzij een nieuwe Cobelfret-lijn naar Zweden. De behandeling van wagens (+6,3%) groeide door de invoer van Japanse Mazda's en de uitvoer van tweedehandswagens naar West-Afrika; beide activiteiten zijn geconcentreerd in de Waaslandhaven.

Het massagoed daalde met 4,8% door minder droog massagoed (-10,6%). De aanvoer van steenkool (-16%) had te lijden van de zachte winter. Het vloeibare massagoed (-0,6%) daalde licht door een stilstand bij de BRC-raffinaderij, terwijl de chemicaliën met +24,7% de rol van Antwerpen als grootste chemische cluster in Europa versterken.

Het aantal aanlopende zeeschepen zit, ondanks hun steeds grotere volumes, opnieuw in de lift. In de eerste jaarhelft meerden 8.171 zeeschepen aan, 4,8% meer dan in dezelfde periode 2006.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio