Kasteel Lassonhof zoekt nieuwe toekomst

Kasteel Lassonhof aan het Hoogeind staat te koop. Het 16de eeuws hof met een slotgracht wordt omringd door een park van 18.000 m2. Het historische pand werd te groot voor de huidige eigenaars.

jmartynowski

BR>

Kasteel Lassonhof is één van de historische parels van de poldergemeente. De imposante inrijpoort loodst je over de oude slotgracht. Het gebouw is niet beschermd als monument, alhoewel het kan terugblikken op een imponerende geschiedenis.

"Er is voor het eerst sprake van dit hof op het einde van de 16de eeuw. Het is de periode van het beleg van Antwerpen. De Spanjaarden onder leiding van Alexander Farnèse, probeerden het Antwerpen van burgemeester Marnix van St.Aldegonde ten val te brengen. Voor de meesten onder ons zijn dit namen met een al dan niet vage, schoolse herinnering. Maar, het opperbevel van de Spaanse troepen aan deze kant van de Schelde was toen in handen van graaf van Mansfeld. Hij dirigeerde zijn troepen vanuit het Lassonhof. Weinigen weten ook dat er in 1585 hevig werd gevochten aan de Stabroekse 's-Hertogendijk. Een deel van die historisch dijk aan de huidige St.-Jacobstraat is nu nog intact. Die hevige gevechten werden geleid vanuit het Lassonhof", legt de Stabroekse heemkundige Ward Mous uit.

Uiteraard is het gebouw nu niet meer te vergelijken met het 16de eeuwse Stabroekse hof van de Heren van Stabroek. "Tijdens de Spaanse bezetting kan er nog geen sprake zijn van de naam Lasson. Deze naam duikt pas op in de eerste helft van de 18de eeuw. In 1735 vestigde de Franse aristocraat Franciscus Lasson zich als nieuwe eigenaar en ook gemeentesecretaris op het hof aan het Hoogeind. Eigenlijk mag je pas vanaf dan spreken over het Lassonhof zoals we het nu nog kennen", vindt Ward Mous.

Het historische pand is nu eigendom van Leo Cuypers en Godelieve Van de Poel. "Nu de kinderen allemaal het huis uit zijn, werd het hier voor ons te groot. Logisch dat je dan verkoopt", klinkt het bij het echtpaar.

Het kasteel is geen beschermd monument. We vroegen ons af welke toekomstperspectieven een van de oudste gebouwen van de gemeente heeft. Burgemeester Alida De Bie (CD&V): "Omdat het niet is beschermd door Monumenten en Landschappen is er wel wat mogelijk. Het grootste deel van de 18.000 m2 is ingekleurd als parkzone. Dat moet natuurlijk zo blijven en daar gaan we ook streng op toezien. Met deze toplocatie biedt een horeca-invulling wel mogelijkheden."

Of het een geschikte aankoop is voor de gemeente betwijfelt de burgemeester. "Er zijn andere prioriteiten!"Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio