Villa De Uitlegger brandt

Print
Kapellen - Zes personen raakten woensdagochtend bevangen bij een kelderbrand in natuurdomein De Uitlegger op de grens Kapellen-Brasschaat. Beide brandweerkorpsen kwamen na enig zoekwerk ter plaatse. De schade in de villa bleef zeer beperkt.
BR>
Los van elkaar rukten de brandweerkorpsen van Kapellen en Brasschaat woensdagochtend rond 2.06u uit naar De Uitlegger, voor een kelderbrand met stevige rookontwikkeling. Het domein ligt op de grens van de twee gemeenten en telt ook meerdere toegangen. In de natuurpracht staat één grote villa, eveneens eigendom van de Vlaamse gemeenschap.

"Zo'n vijftig meter voor de ingang aan de Heidestraat-Zuid is een stalen poort. Via die weg raak je op het onverharde pad dat parallel met de Heidestraat-Zuid naar de villa loopt", weet de Kapelse brandweercommandant Ivo Van Assche. "Wij draaiden De Uitlegger in via de Sionkloosterlaan. Aan die kant loopt tot aan de woning een asfaltweg", stelt zijn Brasschaatse collega Koen Van der Zwalm. "Het was toch even zoeken."

Uiteindelijk viel de brand mee. "Een voedingskabel van de elektriciteitsmeter in de kelder had vuurgevat", zegt Van Assche. "Daardoor was ook de stroom uitgevallen en was het er dus aardedonker. Maar de brand was al haast uit zichzelf gedoofd", vult Van der Zwalm aan. Manschappen van de twee korpsen trokken samen met adembeschermingpakken het pand in. De vlammen waren zeer snel geblust. De schade bleef beperkt tot de kelder.

In de villa wonen tien mensen, onder wie een stafmedewerker van het Agentschap voor Natuur en Bos. Ze waren wakker geworden van de rook en hadden zich buiten al in veiligheid kunnen brengen voor de spuitgasten arriveerden. "Zes van de bewoners hadden last van rookintoxicatie en werden vooral preventief naar het Klinaziekenhuis overgebracht."

Euh?

De Uitlegger is sinds 1983 eigendom van de Vlaamse Gemeenschap en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het gebied is 89 ha groot, waarvan zich 71 ha op Kapels grondgebied situeren. Sinds 1992 is het samen met De Oude Gracht in Hoogboom herkend als beschermd landschap. In de toegankelijke zone vind je naast een bosleerpad en de bunkers rond de vijver, onder meer rododendrons en bamboe. Het domein leende zijn naam aan de landmeter (of uitlegger) die hier vroeger heeft gewoond.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio