Vanhoof komt vaakst voor in Mol

Print
Mol - Mol telde vorig jaar maar liefst 540 inwoners met de familienaam Vanhoof. Op Geel na is er in de Kempen geen enkele gemeente waar een naam zo vaak geteld werd. Begrafenisnondernemer Hans Vanhoof kan dat beamen.
BR>
Peeters, Janssens en Maes zijn -in die volgorde- de drie meest voorkomende familienamen in Vlaanderen. Ook in onze regio is Peeters alom tegenwoordig. In maar liefst achttien van de 27 gemeentes in het arrondissement duikt de naam in de top drie op. Geel telde in 2006 zelfs 698 Peeters'en onder haar bevolking. Geen enkele andere gemeente kent zoveel inwoners met dezelfde familienaam. Mol staat met 540 keer Vanhoof op een opvallende tweede stek.

"Vanhoof, die naam kom je al wel eens tegen", glimlacht de Molse begrafenisondernemer Hans Vanhoof. Hij knikt naar een pas voltooide grafzerk in de hoek, waarop de naam Van Hoof prijkt. "Mijn eigen naam wordt aan elkaar geschreven, maar zelfs officieel wil dat wel eens veranderen."

Aan de muur in zijn kantoor hangt een oude advertentie van zijn grootvader, die de zaak begin vorige eeuw opstartte. "Daar wordt de naam Jules Van Hoof dus in twee delen geschreven, maar ik heb verschillende officiële papieren van mijn grootvader en mijn vader Gust waarin beide schrijfwijzes voorkomen."

Schrijfwijze

"Hinderlijk kan je zo'n veel voorkomende naam niet noemen, tenzij je over de schrijfwijze struikelt", zegt Hans Vanhoof. "Een andere Hans Vanhoof ben ik ooit maar één keer tegengekomen en die was niet eens van Mol. Mijn broer komt wel vaker naamgenoten tegen. Hij heet dan ook Jef."

De familienaam komt in het Molse zo vaak voor dat de uitvaartverzorger er niet echt aandacht meer aan besteedt. "Ik zit al van kleinsaf in dit vak. In die tijd kom je heel veel mensen tegen. Vaak ken je hen enkel van gezicht, niet van naam. Omgekeerd werkt het ook. Je wordt al snel een bekend figuur in het dorp, omdat er elke begrafenis toch wel zo'n 200 mensen in de kerk zitten. En er zijn maar twee begrafenisondernemers in Mol."
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio