Onbekenden stelen vierduizend siervisjes

Print
Balen - Een dief roofde dinsdagavond vierduizend siervisjes van de firma Rivendell uit Kasterlee. De diefstal gebeurde in de kweekvijvers van de firma in Balen-Hulsen. Vermoedelijk roofde de dader de visjes voor eigen gebruik. Het was al de derde diefstal op rij.
BR>
Rivendell beschikt over een twintigtal kweekvijvers verspreid over een domein van drie hectare in de buurt van de Straalmolen aan de Grote Nete. "We zijn gespecialiseerd in viskweek en waterplanten", verduidelijkt Jan Pinceel, zaakvoerder en bioloog van het relatief jong bedrijf.

Hij stelde dinsdagavond de diefstal vast. "We hadden een levering klaargemaakt voor een groothandel in Luik. Het ging om tweeduizend blauwe windes en evenveel goude windes. Ze zouden vandaag (woensdag, red.) om 5u op transport gaan. In afwachting bewaarden we de vissen in twee netten in één van de vijvers."

De viskweker had de voorbije week al wat nare ervaringen meegemaakt met klaargemaakte leveringen en wilde het risico beperken. "Vorige week vrijdag en maandag zijn er ook netten leeggehaald, weliswaar met kleinere hoeveelheden. Dinsdag ging ik om 19.15u eten en om 21.15u kwam ik terug om een oogje in het zeil te houden."

Tevergeefs, want van de klaargemaakte leveringen was niets meer te vinden. "Alles was weg. Op de oevers lagen wat dode vissen. De daders hebben me ongetwijfeld in de gaten gehouden en toegeslagen nadat ik was vertrokken."

Overleven

Jan Pinceel betwijfelt dat de vissen in het commercieel circuit terechtkomen. "Alle handelaars kennen elkaar. Het nieuws van zo'n diefstal gaat snel rond. Ik zou het onmiddellijk weten. Ik vermoed dat we hier te maken hebben met een particulier die de vissen wil uitzetten in eigen vijvers."

Pinceel vreest dat weinig vissen de diefstal overleven. "Het transport van zo'n vissen vergt een speciale aanpak. Ik ben er zeker van dat het grootste deel van de vissen de diefstal niet heeft overleefd."

Alex KESTENS
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio