Wim Brioen goes US

Print
Lier - De Lierse pianist Wim Brioen heeft in Amerika een cd opgenomen met Karel Keldermans. De stadsbeiaardier van Springfield (Illinois) en zijn Amerikaanse echtgenote Linda verbleven de voorbije dagen in ons land. Gazet van Antwerpen kon als enige krant al een stukje van de cd-opnames beluisteren.
BR>
Karel Keldermans werd in de Amerikaanse stad Michigan geboren. "Mijn moeder was vijf maanden in verwachting toen ze met mijn vader Raymond Keldermans naar de Verenigde Staten emigreerde", vertelt Karel in perfect Nederlands maar met een accent.

Karel is een rechtstreekse afstammeling van het bouwgeslacht Keldermans, die de Sint-Romboutstoren van Mechelen ontwierp en de Lierse Sint-Gummarustoren bouwde. "Deze dynastie van bouwmeesters heeft in de vijftiende en zestiende eeuw de Brabantse stijl gemaakt en uitgedragen. Wat men de Brabantse gotiek noemt, is in grote lijnen de stijl van de Keldermansen", aldus Karel.

De bouwsector is Karel nochtans vreemd. Net als zijn vader, die organist was in Mechelen, koos Karel voor de muziek. "Daarvoor kwam ik met Linda in de jaren zeventig drie jaar in België en Nederland studeren. Toen ik als beiaardier afstudeerde, zijn we weer naar de States getrokken. Daar ben ik nu al jaren de stadsbeiaardier van Thomas Rees Memorial Carillon, gelegen in een prachtig, groot park in Springfield, de hoofdstad van Illinois."

Het is daar dat Karel en Wim samen gespeeld hebben. "We hebben elkaar toevallig in 2005 in Portugal leren kennen. Enkele maanden daarna hebben we elkaar opnieuw in Lier ontmoet, toen Karel hier als beiaardier een concert op de beiaard van de Sint-Gummarustoren speelde", vertelt Wim. "Toen ik ontdekte dat Wim een prima gitarist was, heb ik hem uitgenodigd om samen een concert te spelen in Springfield. Die cd is vanaf november te koop", besluit Karel Keldermans.

Chris VAN ROMPAEY


www.carillon-rees.org, kkrees@carillon-rees.org
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio