Bodemsanering remt Antwerp Shiprepair

Print
Antwerpen - De kandidaat-kopers van het failliete Antwerpse scheepsherstellingsbedrijf Antwerp Shiprepair (ASR) aarzelen, omdat zij vrezen dat de bodemsanering een blanco cheque wordt.
BR>
Volgens OVAM is dat niet zo en dienen de curatoren vandaag trouwens een saneringsplan in. "Als de overheden niets doen en de sanering afwentelen op de overnemer, dan haakt iedereen af en is het met deze activiteit in Antwerpen afgelopen", waarschuwt Luc De Bruyn (ACV).

Telkens wanneer een probleem is opgelost, stuit het ASR-dossier op een nieuwe hindernis. Na de faillietverklaring van het duistere Sobel Property lag de weg open voor een snelle overname van ASR. "Maar de havenautoriteiten willen de concessie doorgeven", luidt ACV-secretaris Luc De Bruyn de alarmbel. "Dit betekent dat men ook de historische vervuiling doorgeeft, hoewel het toch de vervuiler is die betaalt. Als er in deze situatie geen initiatief komt, verdwijnt de scheepsherstelling."

Bij de kandidaten houden ze de lippen op elkaar. "Wij dachten dat er een goedgekeurd saneringsplan bestond", wil Brabo-baas Ronny Detienne wel kwijt, "maar dat is niet het geval. Dan wordt het een ander verhaal dan de 3 miljoen euro waarover men het steeds had."

Volgens curator Peter Verstraeten zijn er wel degelijk studies gebeurd, maar kan men op de sanering pas een bedrag zetten als OVAM het definitieve project goedkeurt. Van afhaken van kandidaten heeft de curator geen weet. Maar na de inspanningen voor het behoud van de werkgelegenheid en de activiteiten meent hij dat op milieuvlak signalen van de overheden welkom zouden zijn.

Bij OVAM reageert woordvoerster Karina De Beule: "In januari van dit jaar is voor ASR een beschrijvend bodemonderzoek gebeurd. Dat is de fase vóór de sanering. In dit geval bleken er drie vervuilingen waar sanering nodig is: een vervuiling van de bodem en het grondwater met minerale oliën, en twee punten met zware metalen en gechloreerde solventen. Zo'n onderzoek moet de koper behoeden voor verrassingen. Bovendien worden rond zo'n sanering veelal convenanten afgesloten. In het dossier zie ik niets dat acuut is. Saneringen over lange termijn zijn dus mogelijk."

Intussen willen de curatoren vóór 12 juli duidelijke overnameplannen.
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio